Hoppa till huvudinnehållet

Förbundskaptenen om värmländska stortalangen: ”Utvecklats otroligt mycket”

Publicerad:
Värmländska talanger i blågult. Målvakten Elin Svahn (till vänster) och forwarden Svea Rehnberg under en samling med F18-landslaget med landskamper borta mot Belgien i oktober. Foto: Privat

Svea Rehnberg och Elin Svahn är återigen uttagna i F18-landslaget. Förbundskapten Caroline Sjöblom har mycket gott att säga om den värmländska duon.

– Svea utmärkte sig redan i F15-landslaget, berättar Sjöblom och berömmer Elin Svahn:

– Elin har utvecklats otroligt mycket.

Värmländskorna Elin Svahn, 18, och Svea Rehnberg, 17, spelade den här säsongen hos Mallbackens IF i elitettan. Och båda talangerna har minst sagt satt avtryck som gett ringar på vattnet. I förra veckan kom beskedet att målvakten Svahn samt anfallaren Rehnberg ånyo är uttagna i F18-landslaget som 27 och 29 november lirar landskamper borta mot Island.

F18-landslaget blir vid årsskiftet F19-landslaget och det är ett landslag där Caroline Sjöblom är förbundskapten. Hon är imponerad av de värmländska talangerna.

Svea Rehnberg född 2004 samlade ihop sex mål på 25 matcher under sin första säsong i elitettan med Mallbacken.

– Jag har följt Svea under ganska många år. Jag var med som assisterande förbundskapten för F15-landslaget när hon egentligen gjorde sin första landslagssamling. Hon utmärkte sig redan då kommer jag ihåg, säger förbundskapten Caroline Sjöblom och fortsätter:

– Redan då märkte man av hennes snabbhet, en typisk ”nia” (anfallare) som gillar att löpa in bakom motståndarens backlinje och vara en spelare som befinner sig i målzonen. Hon gillar att göra mål.

”Hållit koll på Svea”

I Sjöbloms ungdomslandslag är Svea Rehnberg ett år yngre än många, men hon har alltså ändå visat framfötterna och dessutom producerat tre mål på fem landskamper.

– Sedan jag blev förbundskapten för F18/F19-landslaget har jag hållit koll på Svea som är född 2004, även om det är spelare födda 2003 som är den primära åldern för det här landslaget.

– Hon har gjort det jättebra i Mallbacken där hon spelade ytterforward i början på säsongen och visade även de kvalitéerna. Hon visade att hon inte bara kan spela som centerforward/nia längst fram. Hon kan också vara på kanten och ta sig förbi en mot en.

– Men i landslaget har vi främst utnyttjat henne som centerforward/nia med tanke på hennes snabbhet och att hon är en spelare som är bra på att göra mål. Hon kan både stöta in bollar på ett tillslag och runda målvakten på frilägen. Hon är en typisk forward som vi gillar att ha och göra med i svensk fotboll och i ungdomslandslagen.

Forwarden Svea Rehnberg, 17, under årets säsong med Mallbacken i elitettan.
Forwarden Svea Rehnberg, 17, under årets säsong med Mallbacken i elitettan. Foto: Olle Persson

Örnkoll på Svahn

Målvakten Elin Svahn är född 2003 och hon har precis avslutat sin tredje säsong med Mallbacken i elitettan. Den här säsongen fick 18-åringen dessutom betydligt mer speltid och det trots en del skadebekymmer. För Svahn blev det totalt tolv starter mellan stolparna i elitettan.

– Elin har jag också följt länge. Jag tycker att hon har utvecklats otroligt mycket, framför allt den här säsongen, säger Caroline Sjöblom och berättar mer om sin syn på målvaktstalangen:

– Hon har fått spela många och viktiga matcher i elitettan med Mallbacken. Det har gjort att hon har utvecklats på flera fronter, framför allt kanske i spelet med fötterna. Tidigare var Elin väldigt bra på att rädda bollar och en väldigt bra målvakt i försvarsspelet. Men nu tycker jag att hon den här säsongen har utvecklat sitt anfallsspel ännu mer. Hon har en bra precision och kan använda sitt kortpassningsspel men även spela bort motståndarnas forwards med längre bollar. Det har hon verkligen jobbat hårt med och att hon har de kvalitéerna syns i seriematcher men också i hennes landskamper.

Svahns skadeproblem under säsongen har även påverkat speltiden landslaget. Så här långt har den talangfulla keepern stått en match för Sjöbloms gäng vilket med andra ord var debuten för F18-landslaget.

– Elin spelade landskampen mot Belgien den 20 oktober (vinst 4–1). Under EM-kvalet fick hon en skada som gjorde att hon inte spelade där. Men hon skulle ha gjort det om hon inte hade haft skadan.

Målvaktskonkurrens

Nu är Elin Svahn alltså uttagen till dubbla landskamper mot Island i slutet på november. Ett landslag där Svahn konkurrerar med de damallsvenska målvakterna Elvira Björklund från Djurgården och AIK:s Serina Iddrisu Backmark.

– Vi har ingen uttalad förstamålvakt utan vi har två stycken väldigt duktiga målvakter födda 2003 där Elin är den ena och Serina den andra. Vi har även med en tredje målvakt i form av Elvira som är född 2004.

– Det är väl de tre som främst konkurrerar just nu och Elin är en av de tre som sagt, vi gör inte någon rangordning. De har olika kvalitéer, så vem som spelar beror lite på hur motståndet spelar, exempelvis med mycket inlägg eller många frilägen. Saker som om vi tror att vi ska ha mycket boll i matcher kan också avgöra vem vi ställer i målet.

Målvakten Elin Svahn, 18, med Mallbacken i elitettan.
Målvakten Elin Svahn, 18, med Mallbacken i elitettan. Foto: Olle Persson

Artikeltaggar

Caroline SjöblomElin SvahnElitettanF18-landslagetFotbollMallbackens IFSvea Rehnberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.