Hoppa till huvudinnehållet

Björklund: ”Hoppas kanske på 100 till – men inte så många till i den här ligan”

Publicerad:
Henrik Björklund har precis gjort sitt 200:e mål i hockeyallsvenskan och gratuleras av kedjekamraterna Aleksi Rekonen (18) och David Lindquist.
Henrik Björklund har precis gjort sitt 200:e mål i hockeyallsvenskan och gratuleras av kedjekamraterna Aleksi Rekonen (18) och David Lindquist. Foto: Kajsa Juslin

Henrik Björklund inledde målskyttet med sitt 200:e mål i hockeyallsvenskan när BIK tog tredje raka segern.

– Jag hoppas kanske att det blir 100 mål till, men inte så många till i den här ligan, säger han efter 3–0 mot Modo.

Efterlängtad debut för Collberg: ”Jag är här för att bidra”Ny milstolpe för tidernas målkung i hockeyallsvenskanBIK uppe i tre raka efter prestigeseger

Henrik Björklund debuterade i hockeyallsvenskan 15 november 2009, som utlånad från Färjestad till Borås.

Tolv år och två dagar senare kom 200:e målet i ligan i hans 547:e match.

Pucken hamnade hos Björklund, 31, efter att David Lindquist brutit ett passningsförsök i egen zon.

”Björka” tog några skär framåt innan han lämnade över till Aleksi Rekonen på vänsterkanten, satte högsta fart mot mål och styrde upp det historiska målet i nättaket mot sitt tidigare lag Modo.

– Det har väl pratats lite om det senaste tiden. Jag själv har inte tänkt så mycket på det, men det är klart det är skönt att det kom. Jag vill göra mål hela tiden, det är bara jaga fler.

Kommer du ihåg ditt första mål i hockeyallsvenskan?

– Nej... Det gör jag faktiskt inte.

Henrik Björklund har gjort 16 poäng (10+6) i de 16 inledande matcherna. Här gratuleras han av David Lindquist efter det historiska, 200:e målet i hockeyallsvenskan.
Henrik Björklund har gjort 16 poäng (10+6) i de 16 inledande matcherna. Här gratuleras han av David Lindquist efter det historiska, 200:e målet i hockeyallsvenskan. Foto: Kajsa Juslin

Tidningen upplyser Björklund om att det kom redan i hans andra match.

Borås tog emot Malmö och Björklund sköt 3–3 i powerplay i slutet av andra perioden. Kedjekamraterna Emil Bejmo och Mattias Remstam svarade för förarbetet.

– ”Remmen” och Bejmo, där du ... Det var gamla goda tider det. Jag kommer ihåg första matchen i alla fall, vi spelade mot AIK på Hovet (förlust med 0–5). Det var ett bra AIK, full fart.

Vem var Henrik Björklund då och vem är Henrik Björklund i dag?

– Jag skulle säga att jag är en liknande spelare som har mognat lite grann. Jag kanske hade lite mer såna där misconducts, som jag tog i dag, då. Jag tycker ändå att jag har slipat bort dom hyfsat bra, men jag fick ett återfall i dag, säger han med ett leende.

Återfallet kom 11.19 in i mittenperioden.

”Björka” åkte då på en tvåa för hooking och en tvåa för abuse of officials.

– Det var en klantig utvisning av mig. Jag var inte helt nöjd med att han tog den utvisningen, men sen blev jag lite frustrerad och den kan jag inte säga så mycket om. Jag måste tygla mig där.

– Det var fantastiskt skönt att se laget klara ”boxen”. Det gjorde att vi kom stärkta ur det och sen fick vi med oss några inte allt för svåra utvisningar och hängde dit den.

”Tagit steg framåt”

Björklund fick till slut kröna sin historiska kväll med en 3–0-seger.

Tabellfyran BIK är nu uppe på samma poäng som tabelltrean Modo.

– Vi spelar med lite mer självförtroende och självklarhet nu både i försvarsspelet och i spelet med puck. Det finns så klart fortfarande saker att slipa på, men jag tycker vi har tagit steg framåt i de senaste tre matcherna.

Fotnot: Statistiken är räknad sedan 2005–2006, då hockeyallsvenskan gjorde debut som en rikstäckande andradivision utan geografisk uppdelning.

Henrik Björklund – hockeyallsvenskans främste målskytt genom tiderna med 200 mål på 547 grundseriematcher. ”Björka” är även ligans främste <a href="https://www.eliteprospects.com/league/hockeyallsvenskan/stats/all-time?from=2005-2006&amp;sort=tp" id="link-18075f82e9e9e612d0142785a1c3d685" target="_blank">poänggörare genom tiderna</a> med sina 386 poäng.
Henrik Björklund – hockeyallsvenskans främste målskytt genom tiderna med 200 mål på 547 grundseriematcher. ”Björka” är även ligans främste poänggörare genom tiderna med sina 386 poäng. Foto: Kajsa Juslin

Främsta målskyttarna i hockeyallsvenskan

1) Henrik Björklund 200.

2) Fredrik Höggren 139.

3) Jens Jakobs 136.

4) Patrik Karlkvist 136.

5) Johan Wiklander 135.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaHenrik BjörklundIshockeyKarlskogaNobelhallen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.