Hoppa till huvudinnehållet

Arvika Värmlands bästa skolkommun – jättehopp på Sverigerankingen

Publicerad:
Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Lärarförbundets ranking över landets bästa skolkommun kom under onsdagsmorgonen. Bland de värmländska kommunerna är det Arvika som rankas högst.

Värmland överlag har klarat sig relativt bra i rankingen över bästa skolkommunerna.

Tolv av 16 Värmlandskommuner placerar sig på den övre halvan, 1-145. I länet toppas listan av Arvika, femma nationellt. Regional pallplats får även Hammarö och Torsby, 17 respektive 19 nationellt.

– De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun. När politiken vet att satsa på sina rektorer, lärare och elever så märks det i såväl elevresultat som i lärarnas arbetsförutsättningar. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, politisk ambition och prioriteringar, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Sämst i Värmland är Kristinehamn, Eda och Hagfors.

Här är styrkorna

Arvika har gjort en raketresa upp mot toppen. På fjolårets ranking hamnade de på 124 plats nationellt. Skuttet på 119 placeringar är unikt i bland toppkommunerna och endast något 15-rankade Karlsborg och 21 Ragunda kan matcha – 130 respektive 227.

Andelen barn i förskolan, lärarnas behörighet och andelen som fullföljer gymnasiet hör till Värmlands läns relativa styrkor i årets rankning, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför lärarlönerna och nivån på sjukfrånvaron. Totalt rankas kommunerna på tio kriterier.

Stora skillnader inom länet

Förutsättningarna mellan de 16 värmländska kommunerna skiljer sig åt. I till exempel Storfors är 14 procent av lärarna obehöriga medan Filipstad är bäst, eller sämst, i klassen med hela 43 procent. Skillnaderna avspeglar sig även i resultatet. I rankingen över elever som lämnar årskurs nio med godkända betyg rankar Storfors sexa medan Filipstad är en upp på femteplats.

Sämst i den kategorin är Kil. Medan 86 procent lämnar grundskolan med minst godkänt i Storfors gör bara 53 procent det i Kil.

Sista gången

Lärarförbundet har rankat skolor i 20 år, men årets lista blir den sista fackförbundet släpper. Anledningen, menar man är att de ser att skillnaderna mellan olika kommuner och skolor är för stora.

– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år. Sverige får inte nöja sig med detta. Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Staten måste kliva fram och säkra en likvärdig och bra skola i hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lista: Värmlands bästa skolkommun

1. Arvika (5)

2. Hammarö (17)

3. Torsby (19)

4. Filipstad (35)

5. Säffle (38)

6. Storfors (49)

7. Karlstad (72)

8. Grums (73)

9. Forshaga (112)

10. Kil (115)

11. Sunne (131)

12. Årjäng (135)

13. Munkfors (159)

14. Hagfors (191)

15. Eda (192)

16. Kristinehamn (218)

Artikeltaggar

GrundskolanLärarförbundetSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.