Hoppa till huvudinnehållet

Vinterkräksjuka skapar störst oro hos föräldrar

Publicerad:
Vinterkräksjuka är åkomman som flest föräldrar oroar sig för att sina barn ska få. Foto: Christine Olsson

Vinterkräksjuka, hårlöss och springmask är föräldrarnas största oro, detta enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Apoteket Hjärtat.

Hösten är snart slut och vintern är i antågande, en period fylld av åkommor som drabbar barn i åldrarna 1 till 16 år allra mest.

I Sifo-undersökningen framkommer det att vinterkräksjuka är föräldrarnas största rädsla, då 38 procent oroar sig för att sitt barn ska bli drabbat av det. Hårlöss och springmask som också är vanligt förekommande för årstiden är något som oroar föräldrarna – detta då 36 respektive 28 procent uppger en oro för det.

Undersökningen visar också att kvinnor oroar sig mer än män för barnens åkommor. Nästan hälften av de tillfrågade kvinnorna är oroade, medan bara en tredjedel av männen är det.

Kunskapsglapp

Kvinnor har också större kunskap om hur man bäst hanterar åkommorna. 82 procent av kvinnorna har till exempel vetskap om hur man bäst behandlar vinterkräksjuka, medan bara 63 procent av männen uppger att man besitter den kunskapen.

– Undersökningen visar ett tydligt glapp mellan kvinnor och män när det kommer till kunskap om hur man tar hand om och behandlar vanliga åkommor som barn ofta drabbas av, där kvinnor generellt sett ser ut att vara mer pålästa. För den som är osäker finns bra information tillgänglig online, och på våra apotek går det alltid att få ytterligare rådgivning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Topplista

Föräldrarnas värsta åkommor

Vinterkräksjuka (38 procent)

Hårlöss (36 procent)

Springmask (28 procent)

Vattkoppor (6 procent)

Vårtor (5 procent)

Höstblåsor (5 procent)

Mollusker (5 procent)

Artikeltaggar

SifoSverigeUndersökningVård och omsorgVinterkräksjukan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.