Hoppa till huvudinnehållet

Tävlingen drog in 180 000 kronor till Barncancerfonden

Publicerad:
Elise Harryson, Johanna Wingstrand, Victoria Österberg och Linnea Brofeldt arrangerar Lev Rosa. I år samlade de in en rekordstor summa.
Elise Harryson, Johanna Wingstrand, Victoria Österberg och Linnea Brofeldt arrangerar Lev Rosa. I år samlade de in en rekordstor summa. Foto: David Peterson

Under helgen 6–7 november genomfördes islandshästtävlingen ”Lev Rosa”, som samlar in pengar till cancerforskning. I år slogs nytt insamlingsrekord, och det med råge. Den totala summan: 180 000 kronor.

Lev Rosa anordnades första gången 2017 av Johanna Wingstrand, Victoria Österberg, Linnea Brofeldt och Elise Harrysson. Tanken var att skapa något där alla kunde vara med, men som samtidigt gjorde nytta.

Under premiäråret samlades 17 000 kronor in till Rosa Bandet. Året efter stod Prostatacancerförbundet som mottagare av pengarna, 33 000 kronor den gången. 2019 gick pengarna, 60 000 kronor, återigen till Rosa Bandet.

– Vi hade nog aldrig kunnat tro att det skulle bli så stort som det har blivit. När vi samlade in 60 000 kronor 2019 trodde vi aldrig att vi skulle kunna slå det, säger Johanna Wingstrand i ett pressmeddelande.

Lev Rosa har fått sitt namn från Rosa Bandet.
Lev Rosa har fått sitt namn från Rosa Bandet. Foto: David Peterson

Men Wingstrand och de övriga arrangörerna hade fel. 2021 tredubblades summan pengar, till 180 000 kronor.

– Jag tror att folk ser hur drivna vi arrangörer är och hur mycket tid vi lägger ner. Detta är ju något vi gör helt ideellt för att vi tycker det är fantastiskt roligt. Sen är det en tävling som uppskattas dels för dess syfte men också för att det är en tävling för alla, oavsett ålder och nivå, säger Johanna Wingstrand.

Nu hoppas arrangörerna att fler startar liknande tävlingar på andra platser i Sverige.

– Intresset för tävlingen är stort och vi har fått många förfrågningar om att anordna den på andra platser. Vi började planera inför nästa år i samma stund som årets tävling var över, så det finns gott om idéer. Men vi kan i alla fall säga med säkerhet att Lev Rosa 2022 kommer bli störst hittills.

Cirka 100 ekipage deltog i årets tävling.
Cirka 100 ekipage deltog i årets tävling. Foto: David Peterson
Lev Rosa hade, föga förvånande, ett rosa tema på tävlingen.
Lev Rosa hade, föga förvånande, ett rosa tema på tävlingen. Foto: David Peterson
En sådan här pokal tävlades det om, även om syftet med tävlingen var insamlingen till Barncancerfonden.
En sådan här pokal tävlades det om, även om syftet med tävlingen var insamlingen till Barncancerfonden. Foto: David Peterson

Artikeltaggar

BarncancerfondenHästsportLev rosa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.