Hoppa till huvudinnehållet

Skyddsstopp på förskola efter utmattad personal: ”En ansamling av otur”

Publicerad:
Förskolan har fått stänga i två dagar på grund av skyddsstoppet. Barnen på bilden har inget med texten att göra. Det är en genrebild.
Förskolan har fått stänga i två dagar på grund av skyddsstoppet. Barnen på bilden har inget med texten att göra. Det är en genrebild. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Under morgonen klev Lärarförbundet in på förskolan och satte in skyddsstopp.

– Personalen känner att de är helt utmattade, säger Nova Wegerif, rektor på Backa friskola.

Nu kommer förskoleeleverna att hållas hemma i dag och i morgon.

Skyddsstopp är en allvarlig åtgärd som skyddsombud kan ta till om ett pågående arbete hotar någons liv eller hälsa. Sätts det in avbryts arbetet omgående.

Det var just det som hände på förskolan på Backa friskola i Molkom utanför Karlstad under tisdagsmorgonen.

Skyddsombud från fackförbundet Lärarförbundet satte in ett skyddsstopp och stängde därmed skolan i dag och i morgon – till en början.

Det innebär att förskolans 32 barn kommer att hållas hemma under dessa två dagar.

– Förhoppningsvis ska vi kunna öppna igen sedan, säger rektorn Nova Wegerif.

– Det är mer att personalen ska ha mycket återhämtningstid och att vi ska prata ihop oss och planera hur vi ska göra för att det ska fungera för alla.

Anledningen till skyddsstoppet, enligt Nova Wegerif, är antalet sjukdomsfall under höstterminen som gjort arbetsbelastningen svårhanterad.

– Det har varit olika anledningar för sjukskrivningar, det finns inget direkt mönster. Det är mer en ansamling av otur, säger hon och fortsätter:

– Personal har varit sjukskriven på längre och kortare tid. Någon har fått gå hem på föräldraledighet tidigare än förväntat. Under hela hösten har vi inte haft all ordinarie personal på plats en enda gång.

”Bra fråga”

Att ordinarie personal alltid saknats och att behovet av vikarier varit mer eller mindre konstant har gjort situationen otroligt tuff.

– Personalen känner att de är helt utmattade, säger Nova Wegerif.

Du är arbetsgivare, ser du någon självkritik i att det blivit så här?

– Bra fråga. Det funderar man alltid på så klart, men egentligen inte. Jag vet inte vad mer vi skulle ha gjort än vi gjort. Vi har hela tiden satt in vikarier när folk har varit borta. Vi har stöttat personalen.

– Men ändå blir det så här ansträngande när det inte är ordinarie personal.

Har det varit mycket covid-19?

– Det har egentligen inte varit så mycket med covid-19 att göra, förutom att personal måste vara hemma med milda symtom. Det påverkar de kortare sjukskrivningarna. Men de längre sjukskrivningarna har inte med covid-19 att göra förutom en som är postcovid.

Skulle ni säga att ni har en bra vaccintäckning i personalen, för det hjälper ju?

– Ja, absolut.

Förskolan på Backa friskola är en fristående skola. Förskolan har sju fastanställda i personalen.

Förskolan bildades 2015 och det är ”en holistisk skola för ett hållbart liv”.

Enligt sin hemsida erbjuds barnen tekniker och verktyg som meditation, mindfulness, dans, ceremoni och yoga i den dagliga verksamheten.

Backa friskola har också grundskoleklasser vilka inte berörs av skyddsstoppet, det berör bara förskolan.

NWT söker Lärarförbundet.

Artikeltaggar

FriskolorLärarförbundetMolkomSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.