Robins väg tillbaka efter missbruk och kriminalitet: ”Ett under att jag lever”

Hamnade snett redan som ung • Byggde sin vardag på lögner • Blev pappa 2014

37-årige Robin Hallgren fastnade i ett drog- och alkoholmissbruk som ung. Det ledde honom in i grov kriminalitet.

Under flera år försökte han att bli fri från missbruket. Vägen ut från det höll på att kosta honom livet.

– Det är ett under att jag lever i dag, säger han.

Robin Hallgren och hans fru Angelica sitter i köket och har dukat upp med fika. De ska berätta om hur deras liv har sett ut tillsammans sedan de träffades för åtta år sedan.

2013 var Robin Hallgren på väg hem till Karlskoga efter att han blivit misshandlad. I samband med hemkomsten fick han kontakt med Angelica som bodde i Kristinehamn. De blev förälskade i varandra direkt.

– Jag hade knappt kläder på mig när jag kom till henne. Jag förstår inte hur hon kunde vilja ha mig. Jag var mitt inne i missbruket då, och hade precis åkt på ett hjärtstopp på grund av det, säger Robin Hallgren.

Robin Hallgren och Angelica Hallgren har hållit ihop trots att Robin fick flera återfall och blivit våldsam när han missbrukade droger och alkohol.
Robin Hallgren och Angelica Hallgren har hållit ihop trots att Robin fick flera återfall och blivit våldsam när han missbrukade droger och alkohol. Foto: Madeleine Sandström

Angelica Hallgren är själv uppvuxen i en missbrukarfamilj och har erfarenhet av hur anhöriga kan hjälpa till och stötta missbrukaren.

– Jag har aldrig missbrukat själv och när jag lärde känna honom fick jag se hans fina sidor. Det var de jag blev kär i. Men jag hatade honom när han visade upp sin elaka sida, säger Angelica Hallgren.

Robin byggde sin vardag på lögner och lovade Angelica att han skulle sluta med droger.

– Jag hade svårt att se mig själv i spegeln. Jag hatade att ljuga för Angelica, men suget efter drogerna och alkoholen var så stark. Jag försökte att ta mig ur det, men jag klarade inte det.

Blandade olika preparat

När Robin Hallgren tog droger blandade han det med alkohol och kombinationen av preparaten ledde till att han hamnade i slagsmål.

– En kväll kunde sluta hur som helst när jag var påverkad. Det behövde inte vara något speciellt som gjorde att jag begick brott. Jag skulle aldrig ha gjort något opåverkad. Jag har testat allt från handsprit till heroin och allt där emellan med alkohol.

En av gångerna Robin Hallgren var påtänd voltade han med sin bil och bröt båtbenet i ena handen och två kotor i ländryggen.
En av gångerna Robin Hallgren var påtänd voltade han med sin bil och bröt båtbenet i ena handen och två kotor i ländryggen. Foto: Madeleine Sandström

Omdömet och beteendet förändras radikalt hos en person när stora mängder alkohol och narkotika blandas. Robin berättar att han även slutade att träna, vilket tidigare hade varit det som hållit honom uppe.

– När jag tog drogerna tänkte jag – det värsta som kan hända är att man dör, men vad spelar det för roll? Jag var så deprimerad att jag inte brydde mig om jag dog.

2014 fick Angelica och Robin Hallgren en son. Men inte ens då kunde han sluta med drogerna.

– Det jobbigaste var när jag blev pappa. Då blev jag ännu mer destruktiv. Jag kände mig extremt dålig som människa när jag inte kunde hålla mig ren för honom. Jag gav upp allt.

Legat på intensiven

2015 gick Robin in i djup depression och skadade sig själv svårt. Missbruksproblemen fortsatte 2016. Flertalet gånger hamnade han på intensiven.

– Jag tog en droginjektion och bakterier kom in i blodet, säger Robin.

Vid en droginjektion som gick fel blev Robin Hallgren förgiftad och var tvungen att dränera såret och operera armen.
Vid en droginjektion som gick fel blev Robin Hallgren förgiftad och var tvungen att dränera såret och operera armen. Foto: Madeleine Sandström

De fick öppna upp allting och dränera såret.

– Sedan opererades han igen. Det var inte säkert att han skulle få behålla armen. Han fick dropp med intravenöst och sjukvården satte in stark antibiotika, säger Angelica.

När Robins arm precis hade läkt var han med om en trafikolycka och bröt båtbenet i ena armen och två kotor i ländryggen. Men ändå fortsatte han att ta droger.

– Jag förstod inte ens hur du kunde överleva olyckan och alla överdoser, säger Angelica och tittar på Robin.

– Jag testade att gå på NA - anonyma narkomaner - men det hjälpte inte mig.

Han testade tolvstegsprogrammet, men det funkade inte heller.

– Jag kände mig helt förlorad. Det spelade ingen roll vad jag stoppade i mig, säger Robin.

Blev dömd

Missbruksproblematiken ledde in Robin till kriminaliteten, där han både har skadat andra människor svårt och sig själv. Bland annat har han blivit dömd för narkotikabrott, misshandel och vapenbrott. Han har även gjort sina närstående mycket illa och dömts för det.

– Jag har blivit dömd till skyddstillsyn och fängelse två gånger. Sonen fick även komma och hälsa på när jag var på häktet.

Robin inser att han gjort andra människor illa och vill rikta en stor ursäkt till dem som han har skadat.

– Jag vill be om ursäkt till de jag har skadat. I dag har jag förlåtit mig själv, men jag hatade vad jag gjorde, säger han och tittar ned.

I dag ser Robin Hallgren och Angelica Hallgren ljust på framtiden.
I dag ser Robin Hallgren och Angelica Hallgren ljust på framtiden. Foto: Madeleine Sandström

Kriminaliteten och missbruket började redan i tidig ålder, när Robin kände att han inte passade in i samhället. Han var rädd för att ta plats och prata i stora folksamlingar. De elever och ungdomar som var stökiga och befann sig på fester där alkohol fanns, lockade honom.

– Jag hittade inte någon identitet när jag var yngre. Jag sökte min identitet hos fel personer, som kunde vara våldsamma. Jag tyckte det var spännande och roligt att prata om saker som fester, säger han.

Robin berättar att de vuxna omkring honom inte märke om han skolkade, eller var borta från skolan under en lång period.

– Jag tycker det är för jävligt att det inte var någon lärare som tog tag i Robin från första början. Jag tror inte hans liv hade sett ut som det gör i dag om någon vuxen hade ingripit, säger Angelica.

Räddningen

Robins räddning blev när han senast dömdes, då beslutades det att han skulle få kontraktsvård i stället för att avtjäna sitt straff i fängelset.

– 2017 var då jag ville ha hjälp och jag ville sluta på riktigt. Jag träffade fler psykologer och var inne på kontraktsvården i ett halvår. Utan min familj hade jag aldrig kunnat sluta med droger och alkoholen.

Robin Hallgren har hamnat på intensiven ett flertal gånger på grund av överdoser och olyckor.
Robin Hallgren har hamnat på intensiven ett flertal gånger på grund av överdoser och olyckor. Foto: Madeleine Sandström

Angelica stod kvar vid hans sida hela tiden och vägrade att ge upp hoppet om sin man.

– Om jag lämnat honom då hade han inte han levt i dag. Det fanns ett driv i mig som gjorde att jag aldrig ville ge upp, säger hon.

Under sin behandlingstid fick Robin göra en utredning där han fick reda på att han har diagnosen ADD (Attention Deficit Disorder), vilket betyder att en person har svårt med uppmärksamheten och ofta är tankspridd.

Jag är tacksam för att få reda på varför jag mått som jag gjort, och varför jag var så blyg när jag var liten.

Tidigare hade Robin Hallgren fått andra diagnoser som han berättar att de har ändrat i dag.

– Jag är tacksam för att få reda på varför jag mått som jag gjort, och varför jag var så blyg när jag var liten. I dag tycker jag att det är en styrka. Men när jag var liten kände jag att jag behövde fly någonstans med mina känslor och då tog jag till droger och alkohol.

Framtidshopp

Vägen tillbaka ut ur missbruket har varit allt annat än lätt.

Efter att ha varit nykter i tre år började Robin att studera till massör 2020, och valde att ta tag i sin dröm.

– Jag har haft hundra timmars elevbehandling och i början på november fick jag mitt massagecertifikat. Jag har startat ett eget massageföretag och hoppas att det kommer gå bra. Framtiden ser ljus ut, säger han hoppfullt.

I dag har Robin Hallgren  utbildat sig till massör och har startat ett eget företag.
I dag har Robin Hallgren utbildat sig till massör och har startat ett eget företag. Foto: Madeleine Sandström

I dag har Robin varit ren och nykter i fyra år. Men han berättar att han är orolig för hur kriminaliteten ökar i Sverige och att allt fler ungdomar lockas in till fel umgänge.

– Jag tycker att polisen och kriminalvården borde komma ut till högstadiet. Det är där det börjar. Jag tror inte polisen får den respekten de förtjänar. Jag skulle vilja gå ut och föreläsa med polisen, förhoppningsvis lyssnar eleverna på mig.

Angelica och Robin tror att polisen behöver arbeta mer med före detta kriminella för att få bukt med den ökade kriminaliteten.

– Droger och missbruk är inte så vackert och kul som en del rappare och musiker skriver i sina låtar. Om yngre elever får höra hur det har varit från en som varit inne i den världen, tror jag att de förstår hur verkligheten ser ut, säger Robin.

– Jag tror Robin skulle kunna hjälpa ungdomar med sin erfarenhet, avslutar Angelica.

Publicerad:

Artikeltaggar

AlkoholismKriminalitetKristinehamns kommunMänskligtMissbrukNarkotikaNyheterPolisenSamhälle