Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Inte ansvariga för att etableringsjobb har dröjt

Publicerad:
Vi arbetar nu med att få etableringsjobben på plats i dialog med bland annat arbetsmarknadsdepartementet och arbetsmarknadens parter, skriver Mattias Andersson.
Vi arbetar nu med att få etableringsjobben på plats i dialog med bland annat arbetsmarknadsdepartementet och arbetsmarknadens parter, skriver Mattias Andersson. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi vill förtydliga att Arbetsförmedlingen inte har ett ansvar för att införandet av etableringsjobb har dragit ut på tiden, skriver Mattias Andersson.

Svar till Sven-Olof Gudmundsson och Marcus Dahlsten (NWT 10/11).

I en debattartikel den 10 november skriver Sven-Olof Gudmundsson, vice ordförande vid Svenskt Näringsliv, samt Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, att etableringsjobben är försenade på grund av att Arbetsförmedlingen ”inte har löst ut det praktiska”.

Vi vill förtydliga att Arbetsförmedlingen inte har ett ansvar för att införandet av etableringsjobb har dragit ut på tiden. Vi har fått information i budgetpropositionen om att etableringsjobben ska införas under våren 2022, dock oklart exakt när.

Så skriver du en debattartikel

Vi arbetar nu med att få etableringsjobben på plats i dialog med bland annat arbetsmarknadsdepartementet och arbetsmarknadens parter. Det finns dock många praktiska frågor kvar att lösa.

För att lösa dessa är vi som ansvarig myndighet beroende av att det finns en förordning att förhålla sig till samt att parterna också har förhandlat fram kollektivavtal om etableringsjobb som kommer att styra vilka branscher som omfattas av reformen.

Mattias Andersson

Biträdande chef, VO Arbetsgivare, Arbetsförmedlingen

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetsmarknadArbetsmarknadspolitikDebattMarcus DahlstenRegeringenStatsbudgetenSvenskt NäringslivTransportföretagen