Hoppa till huvudinnehållet

Proppen ur, väggen ner – nu börjar simhallsbygget på allvar

Publicerad:
Med full kraft från politiskt håll, och lite förarbete från en såg av något slag, rämnade delar av simhallens fasad. Kristina Kristiansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsens ordförande Daniel Schützer (S) fick ut sina väggdelar först.
Med full kraft från politiskt håll, och lite förarbete från en såg av något slag, rämnade delar av simhallens fasad. Kristina Kristiansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsens ordförande Daniel Schützer (S) fick ut sina väggdelar först. Foto: Helena Karlsson

Ett, två och tre. Pang!

Sen föll delar av väggen till den gamla simhallen.

– Jag blir varm i hjärtat, säger Kristina Kristiansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I drygt två år har simhallen i Årjäng ”ståtat” med tomma bassänger. Detta efter att hallen fick panikstängas i mitten av oktober 2019. Strax därefter inleddes arbetet med att ta fram en ny, fräsch hall som ersättare för den snart 50-åriga byggnaden.

Kommunen har avsatt 179 miljoner kronor för bygget. Prognosen pekar på 174,6 miljoner.

– Vi räknar med att det håller, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S) innan han fortsätter:

– Det var en jätteskön känsla att få slå ut väggen!

Kristina Kristiansson, Lennart Bryntesson, Anette Eriksson och Daniel Schützer höjer sina tillhyggen och strax efter att bilden togs föll delar av fasaden.
Kristina Kristiansson, Lennart Bryntesson, Anette Eriksson och Daniel Schützer höjer sina tillhyggen och strax efter att bilden togs föll delar av fasaden. Foto: Helena Karlsson

Ja, det första spadtaget dröjer, nu fick pressen se när de styrande politikerna, utrustade med släggor och kofötter, slog ut valda delar av fasaden.

– Jag blir varm i hjärtat. Det här är den bästa satsningen vi har gjort, säger Kristina Kristiansson och tillägger att skolsatsningarna såklart också varit viktiga, men:

– Nu bygger vi något för alla, gammal som ung.

Lennart Olsson, simhallsprofil i bygden, ser fram emot den nya simhallen.
Lennart Olsson, simhallsprofil i bygden, ser fram emot den nya simhallen. Foto: Helena Karlsson

På plats vid släggslagningen fanns simhallsprofilen Lennart Olsson. Mannen som sett till att hålla simkunnigheten i kommunen på hög nivå. Han säger så här om att hans gamla arbetsplats nu rivs:

– Det känns lite vemodigt såklart, men samtidigt ska det bli roligt med det som nu kommer. Jag vet vad det betyder för simkunnigheten, för alla som går på babysim till de som är 90 plus, säger han som var badmästare från 1983 till 1999.

Anna-Lena Granlund, föreståndare för Årjängs Bad & Friskvårdscenter.
Anna-Lena Granlund, föreståndare för Årjängs Bad & Friskvårdscenter. Foto: Helena Karlsson

Hans efterträdare, även om det kommit ytterligare en emellan, är Anna-Lena Granlund.

– Det var tråkigt när bassängen fick stänga och sen kom pandemin på det. Det var inte bra, säger hon som är föreståndare för Årjängs Bad & Friskvårdscenter.

Friskvårdsdelen har kunnat pågå i andra lokaler, simundervisningen i andra kommuner. Till dess att pandemin slog till vill säga.

– Men vi har hjälpts åt för att få alla att få sina betyg och vi har haft simundervisning utomhus. I år ända fram i september.

Ove Persson är mannen som ska se till att bygget bli klart, i alla fall från Peabs sida.
Ove Persson är mannen som ska se till att bygget bli klart, i alla fall från Peabs sida. Foto: Helena Karlsson

Bygget kommer att till största del skötas av Peab, som under onsdagen inleder rivningen ”på riktigt”.

– Vi ska plocka ut lysrör ur armaturen och därefter isoleringen som man inte vill ska blandas med det andra. Det kan också bli så att vi får vattna en del när vi river så det inte dammar så mycket, säger Ove Persson, platschef för Peab under bygget.

På frågan om det finns något miljö- och hälsofarligt i byggnaden svarar han:

– De hittade lite asbest i en matta på plan två vid miljöinventeringen. Hade det varit något allvarligt hade man ordnat det för länge sen.

Rivningen hoppas man ska vara klar i månadsskiftet januari/februari. Sen väntar anslutningsarbeten och pålning. Bland annat.

Kristina Kristiansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kommunstyrelsens ordförande Daniel Schützer (S) Anette Eriksson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen samt Lennart Bryntesson (MP) var alla nöjda med att få inleda rivningen av simhallen.
Kristina Kristiansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kommunstyrelsens ordförande Daniel Schützer (S) Anette Eriksson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen samt Lennart Bryntesson (MP) var alla nöjda med att få inleda rivningen av simhallen. Foto: Helena Karlsson

Läs mer om simhallen här:

Så kommer nya simhallen att se utNu kan simhallsbygget starta ”på riktigt”Oppositionen vill avvakta med simhallenKlart: Då ska nya simhallen stå klarSnart kan simhallen börja ta formInga beslut tagna om simhallenNu töms simbassängerna i Årjäng

Artikeltaggar

Anette ErikssonÅrjängs kommunÅrjängs kommunBostad och byggenDaniel SchützerLennart BryntessonPeabSimhall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.