Oskar Brandt uttagen till premiären: ”Jag har tagit stora kliv”

Publicerad:
Oskar Brandt får chansen i världscuppremiären i Östersund och brodern Viktor åker IBU-cupen i Idre. Foto: Privat

Linn Persson och Mona Brorsson är uttagna till världscuppremiären i skidskytte i Östersund om två veckor.

På herrsidan får Oskar Brandt från Karlstad överraskande chansen.

– Det känns jätteroligt, hemmaplan och världscup liksom. Det är super, säger Oskar Brandt.

Skidskytteförbundet presenterar nu vilka aktiva som kommer att representera Sverige vid Världscuppremiären i Östersund och IBU-cuppremiären i Idre Fjäll.

– Vi har en bra mix av rutinerade åkare och åkare som vi tror på för framtiden, säger skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo.

– Vi har förmånen att på damsidan ha tre etablerade världsåkare som visat toppresultat genom hela försäsongen i Hanna, Elvira och Linn, säger huvudtränare Johannes Lukas.

– Anna Magnusson och Mona Brorsson är två etablerade världscupåkare som i Idre Fjäll visade vilken hög kapacitet de har och bidrar till ett starkt damlag.

– Glädjande är också att Stina Nilsson visade fin form vid Sverigepremiären där hon hade snabbaste åktid i distansloppet. Stina visar också att hon tagit viktiga steg mot att bli en komplett skidskytt och med hennes åkfart kan det räcka långt, även i världscupsammanhang.

Förutsättningarna är att Sverige har startplatser för sex damer och lika många herrar i världscupen hela vintern. Och i herrtruppen till Östersund tar en Karlstadkille plats: Oskar Brandt.

– Det känns jätteroligt, hemmaplan och världscup liksom. Det är super, säger han.

Var det något du hade räknat med?

– Både ja och nej. Jag sköt för dåligt (i Sverigepremiären i Idre) för att vara helt klar, men jag har känt fysiskt och sett på träningar med de allra bästa att jag har tagit stora kliv till i år. Så det känns bra, det ska bli kul att tävla.

I Idre slutade Oskar Brandt på plats 14 i sprinten och plats 18 i kortdistansen, efter två stabila lopp.

– Överlag fick jag många positiva besked. Så jag är nöjd, framför allt med den fysiska kapaciteten. Det är skönt att ha med sig det in i en säsong, säger han.

– På herrsidan var har vi sett Malte (Stefansson) och Oskar visa hög kapacitet hela träningsåret, enligt Johannes. I kombination med våra fyra etablerade världscupåkare känns det som att vi har en herrtrupp som tagit viktiga steg framåt.

Världscuplaget i Östersund: Hanna Öberg, Piteå, Elvira Öberg, Piteå, Linn Persson, Bore, Stina Nilsson, Lima, Mona Brorsson, Finnskoga, Anna Magnusson, Piteå, Johanna Skottheim, Lima, Peppe Femling, Piteå, Oskar Brandt, I 2 IF, Malte Stefansson, Oxberg, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I 21 IF.

IBU-cup Idre Fjäll: Ingela Andersson, K 4, Elisabeth Högberg, Östersund, Emma Nilsson, Bore, Ella Halvarsson, Östersund, Annie Lindh, Finnskoga, Bente Skåle, Tullus, Viktor Brandt, I 2 IF, Henning Sjökvist, Östersund, Anton Ivarsson, Tullus, Erik Larsson, Mora, Emil Nykvist, Bore, Simon Hallström, Lima.

Artikeltaggar

IBU-cupenSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare