Hoppa till huvudinnehållet

Oskar Brandt uttagen till premiären: ”Jag har tagit stora kliv”

Publicerad:
Oskar Brandt får chansen i världscuppremiären i Östersund och brodern Viktor åker IBU-cupen i Idre. Foto: Privat

Linn Persson och Mona Brorsson är uttagna till världscuppremiären i skidskytte i Östersund om två veckor.

På herrsidan får Oskar Brandt från Karlstad överraskande chansen.

– Det känns jätteroligt, hemmaplan och världscup liksom. Det är super, säger Oskar Brandt.

Skidskytteförbundet presenterar nu vilka aktiva som kommer att representera Sverige vid Världscuppremiären i Östersund och IBU-cuppremiären i Idre Fjäll.

– Vi har en bra mix av rutinerade åkare och åkare som vi tror på för framtiden, säger skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo.

– Vi har förmånen att på damsidan ha tre etablerade världsåkare som visat toppresultat genom hela försäsongen i Hanna, Elvira och Linn, säger huvudtränare Johannes Lukas.

– Anna Magnusson och Mona Brorsson är två etablerade världscupåkare som i Idre Fjäll visade vilken hög kapacitet de har och bidrar till ett starkt damlag.

– Glädjande är också att Stina Nilsson visade fin form vid Sverigepremiären där hon hade snabbaste åktid i distansloppet. Stina visar också att hon tagit viktiga steg mot att bli en komplett skidskytt och med hennes åkfart kan det räcka långt, även i världscupsammanhang.

Förutsättningarna är att Sverige har startplatser för sex damer och lika många herrar i världscupen hela vintern. Och i herrtruppen till Östersund tar en Karlstadkille plats: Oskar Brandt.

– Det känns jätteroligt, hemmaplan och världscup liksom. Det är super, säger han.

Var det något du hade räknat med?

– Både ja och nej. Jag sköt för dåligt (i Sverigepremiären i Idre) för att vara helt klar, men jag har känt fysiskt och sett på träningar med de allra bästa att jag har tagit stora kliv till i år. Så det känns bra, det ska bli kul att tävla.

I Idre slutade Oskar Brandt på plats 14 i sprinten och plats 18 i kortdistansen, efter två stabila lopp.

– Överlag fick jag många positiva besked. Så jag är nöjd, framför allt med den fysiska kapaciteten. Det är skönt att ha med sig det in i en säsong, säger han.

– På herrsidan var har vi sett Malte (Stefansson) och Oskar visa hög kapacitet hela träningsåret, enligt Johannes. I kombination med våra fyra etablerade världscupåkare känns det som att vi har en herrtrupp som tagit viktiga steg framåt.

Världscuplaget i Östersund: Hanna Öberg, Piteå, Elvira Öberg, Piteå, Linn Persson, Bore, Stina Nilsson, Lima, Mona Brorsson, Finnskoga, Anna Magnusson, Piteå, Johanna Skottheim, Lima, Peppe Femling, Piteå, Oskar Brandt, I 2 IF, Malte Stefansson, Oxberg, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I 21 IF.

IBU-cup Idre Fjäll: Ingela Andersson, K 4, Elisabeth Högberg, Östersund, Emma Nilsson, Bore, Ella Halvarsson, Östersund, Annie Lindh, Finnskoga, Bente Skåle, Tullus, Viktor Brandt, I 2 IF, Henning Sjökvist, Östersund, Anton Ivarsson, Tullus, Erik Larsson, Mora, Emil Nykvist, Bore, Simon Hallström, Lima.

Artikeltaggar

IBU-cupenSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.