Hoppa till huvudinnehållet

Marita och svartnosfåren blir TV-stjärnor i England

Publicerad:
TV-Team från England filmar på Åkerbo Gård
TV-Team från England filmar på Åkerbo Gård Foto: Maria Andersson, praktikant

Att sälja delar av sin walliska fårbesättning var inte tanken från början, men växte fram i ett medialt intresse från världens alla hörn. Många köpare hör nu av sig till Marita Tauni på Åkerbo Gård i Ölme.

På Åkerbo Gård i Ölme händer det grejer. Under två dagar har Marita Tauni och Kåre Knudsen haft besök av ett filmteam från England. Två bröder, David och Robert Nicholson äger och driver en gigantisk gård Canon Hall Farm i Cawthorne, Yorkshire. De är här tillsammans med ett TV-produktionsbolag, Daisy Beck Studios. Kvar på gården är en tredje bror och deras far som håller i gång verksamheten.

Med i sällskapet är också en nordirländsk farmare, Philip Brown som redan har köpt får av Marita.

Marita Tauni och ett svartnosfår.
Marita Tauni och ett svartnosfår. Foto: Frida Ingemarsson

-- David och Robert ville köpa av mig de också och hörde av sig med frågan, om de kunde komma hit med ett filmteam, säger Marita.

Det visade sig att gården även har en egen populär TV-show där varje årstid tar sin plats och nu aktuell är förstås ”Winter at the farm”. De har berättat att det kommer bli en del av ett program härifrån, men att det inte ska röra sig om mer än cirka tio minuter. Att filma bland levande djur tar sin tid och det blir omtagning efter omtagning i varje sekvens innan de känner sig nöjda och kan fortsätta med nästa.

-- Från början var det här med Walliska svartnosfår tänkt som en hobbyverksamhet, säger Kåre Knudsen.

Besättningen växte från ett trettiotal till drygt trehundra när det var som mest och då började också funderingarna på försäljning. Deras välbesökta Facebook-sida har fått en enorm spridning och väckt intresse bland djurälskare och de som vill skaffa egna får av rasen.

Skönt att slippa bli filmade för TV tycker de här svartnosarna.
Skönt att slippa bli filmade för TV tycker de här svartnosarna. Foto: Maria Andersson, praktikant

Det är ett hektiskt schema och mycket som ska hinnas med på kort tid när det brittiska teamet är på plats. Marita Tauni, filmstjärna, för en dag är det svårt att kunna få en pratstund med. De vill förstås ha henne med bland fåren hela tiden under inspelningen.

I gårdsflygeln på Åkerbo huserar gänget medan de är i Ölme. Flygeln är i dag helt klar och i helt ny skepnad. Här har paret skapat ett unikt designat boende med ett flertal sovrum med alla bekvämligheter och därtill ett rustikt kök med plats för många. Goda vännen, Charlotte Kappner Littmarck, håller ställningarna när det gäller mat och dryck. Hon förbereder en varm lunch till att teamet får sig en välbehövlig paus under denna lite gråkalla novemberdag.

-- Hittills har vi sålt knappt tvåhundra får ut i Europa, till Nordirland, Finland, Ungern och Norge, säger Marita.

Möjligheterna att överhuvudtaget få sälja, blev verklighet först i början på juni då karantänskraven togs bort.

-- Norge som inte är med i EU var krångligt förstås och svårt att lösa med karantänsreglerna, säger Marita vidare.

Klart för tagning ute på fältet.
Klart för tagning ute på fältet. Foto: Maria Andersson, praktikant

Hur löser man då England som även de är utanför EU frågar man sig.

-- Fåren kommer transporteras via kanaltunneln och sedan hela vägen upp till Nordirland. Där kommer djuren att få vistas i karantän under två månader innan de kan köras ner till England och Canon Hall Farm, förklarar Marita.

Hon tror och hoppas på ett framtida gott samarbete med Canon Hall och ägarna Robert och David Nicholson.

-- Till att börja med har jag sålt min bästa bagge till dem, berättar Marita stolt men kanske också en aning sorgsen över att nu mista honom.

Baggen heter Albert Jr. och Marita känner sig trygg med att han kommer få det riktigt bra på sin nya hemvist.

Vad Marita inte visste från början var i vilken omfattning deras TV-show når ut. Det visar sig att de räknar med cirka 2,5 miljoner tittare, eftersom deras sändningar framåt jul brukar vara enormt populära.

Efter bråda dagar i Sverige reser teamet hemåt. Då har de förutom vistelsen i Ölme hos de Walliska svartnosfåren, även hunnit med ett par dagar i nordligaste Sverige och filmat ute på hundspanns-tur och bland renar.

Maria Andersson, praktikant

Artikeltaggar

Djur och naturFårÖlme

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.