Hoppa till huvudinnehållet

Företagsledaren Bengt Pettersson har avlidit

Publicerad:
Företagsledaren Bengt Pettersson, Karlstad, har avlidit i en ålder av 83 år.
Företagsledaren Bengt Pettersson, Karlstad, har avlidit i en ålder av 83 år. Foto: Tobias Röstlund

Företagsledaren Bengt Pettersson, Karlstad, har avlidit i en ålder av 83 år. Han arbetade inom skogsindustrin i över 30 år, bland annat som vd för Stora Billerud och Modo.

Bengt Pettersson föddes i Uddevalla 1938. Han tog civilingenjörsexamen vid Lunds tekniska högskola 1966, fyra år senare blev han teknologie licentiat.

I slutet av 1960- början på 1970-talet kom han till Billeruds forskningsavdelning i Säffle. Därefter bytte han till Gruvön där han var chef i ett år.

1979 fick han anställning på kemirörelsen i Skoghall. 1981-1988 var han chef för både kemirörelsen och Skoghallsverken. Han blev vice vd i division Stora Billerud 1987 för att året därpå, 1988, bli utsedd till vd. Stora Billerud omfattade flera pappersbruk, bland annat Skoghall, Gruvön och Fors bruk utanför Avesta men även bruk i England och Tyskland.

1994 utsågs Bengt Pettersson till vd och senare även till koncernchef för Modo, som han konsoliderade framgångsrikt till det som i dag är Holmen. År 2000, vid 62 års ålder, gick han i pension men satt kvar i styrelsen under flera år.

Bengt Pettersson hade även andra styrelseuppdrag, bland annat i Babybjörn. Under några år i början av 1990-talet var han ordförande i Handelskammaren Värmland.

Närstående är makan Elsa, dottern Helena och sonen Lars samt barnbarn.

Artikeltaggar

Billerud Korsnäs GruvönDödsfallFamiljGrumsKarlstadNäringslivPappersindustriSäffleSkoghallStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.