Hoppa till huvudinnehållet

Bolag vill skapa ett 50-tal nya bostäder i Väse

Publicerad:
Trafikverkets satsning på ett förlängt mötesspår som skapar bättre tågpendlingsmöjligheter i Väse är en av orsakerna till att ett privat vill skapa ett nytt bostadsområde där. Foto: Lisa Olaison

Rotea fastighetsutveckling vill skapa cirka 50 nya bostäder i ett helt nytt bostadsområde i Väse.

– Väse ligger väldigt bra till mellan Karlstad och Kristinehamn och snart får man bättre tågpendlingsmöjligheter, säger Henrik Haglund.

Han är delägare i bolaget Rotea fastighetsutveckling som är stationerat i Åkers styckebruk utanför Strängnäs.

– Vi satsar på lite mindre orter runt om i landet som har utvecklingspotential och Väse är en sådan ort.

– Väse ligger väldigt bra till mellan Karlstad och Kristinehamn och snart får man bättre tågpendlingsmöjligheter nu när Trafikverket förlänger dagens mötesspår, säger Henrik Haglund.

Rotea fastighetsutveckling har lämnat en ansökan om planbesked till stadsbyggnadsnämnden för att en ny detaljplan ska tas fram för den 30 000 kvadratmeter stora och skogbeväxta tomten Helgetorp 1:1 i den sydöstra delen av Väse samhälle som man har avtal att få köpa. Planansökan ska behandlas på onsdagens möte i nämnden.

Villor och radhus

– Här vill vi anlägga ett nytt bostadsområde, en naturlig fortsättning på dagens bebyggelse. Vi tror att det finns efterfrågan både på tomter och färdigbyggda villor och även ett behov av radhus och kedjehus i Väse.

– Det är en stabil ort med ett starkt föreningsliv, skola och förskola, säger Henrik Haglund.

Cirka 50 nya bostäder handlar det om totalt och man vill komma i gång så snabbt som möjligt med projektet.

Om cirka två år

– En ny detaljplan tar drygt ett år och därefter ska infrastrukturen på området anläggas så vi hoppas kunna sätta spaden i marken om ungefär två år. Det blir bra synkning mot när Trafikverkets satsning som ska helt klar sommaren 2023.

– Vi har fått ett gott gehör från Karlstads kommun på våra planer och det är bra att även deras bostadsbolag KBAB ska bygga bostäder i Väse (fyra stycken till att börja med, reds anm), säger Henrik Haglund.

”Fantastiskt roligt”

– Fantastiskt rolig satsning. Nu börjar bolagen få upp ögonen för Väse tack vare järnvägsinvesteringen. Kommunen äger själv mark precis norr om där Rotea vill bygga och vi ska därför se på möjligheten att utveckla ett eget bostadsområde, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Rotea fastighetsutveckling äger även mark på väg ut mot Rud på Hammarö och har även bostadsplaner där.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonKarlstads kommunKBABRotea fastighetsutvecklingVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.