Hoppa till huvudinnehållet

Mäktiga toner i Domkyrkan - "Storartad musik kräver storartad orkester”

Publicerad:
Karlstads Orkesterförening firar 100 år med en konsert i Karlstads Domkyrka nu på söndag. Bild från tidigare konsert.
Karlstads Orkesterförening firar 100 år med en konsert i Karlstads Domkyrka nu på söndag. Bild från tidigare konsert.

Karlstads Orkesterförening firar 100 år med en storartad konsert i Domkyrkan nu på söndag. Vi träffar Mats Kästel, föreningens musikdirektör, och samtalar om konserten, föreningens historia och även en del om demokrati.

Redan på utsidan av huset hörs musik när jag kommer för att träffa Mats Kästel i dennes bostad i en av Karlstads villaidyller. När han välkomnande öppnar dörren virvlar smäktande toner ut i den gråkalla höstluften, ett högst passande mottagande kan man säga. Nu är det inte en symfoniorkester som sitter och repar i Mats vardagsrum utan det handlar istället om inspelad musik, men inte vilken musik som helst. Det är nämligen stycket Symfoni nr 1 av tonsättaren Gustaf Bengtsson som spelas upp, en musikpersonlighet som var ytterst viktig för Karlstads Orkesterförening från bildandet 1920 och fram till 1942.

Jubileumskonsert

Denne Gustaf Bengtsson var föreningens konsertmästare och biträdande kapellmästare under de nämnda åren och förutom tonsättare var han även musikpedagog på flera av Karlstads skolor. Han dirigerade också själv orkestern vid ett flertal tillfällen och inte sällan framförde man Gustafs egna verk, något som också kommer att ske vid helgens jubileumskonsert. Mats berättar:

– Vi kommer ha ett övergripande upplägg under söndagens konsert där föreningens olika repertoarer kommer att vara representerade. Något av en tidsresa alltså. Vi inleder med Mozarts Titus overture som var det allra första stycket orkestern framförde efter bildande 1920, ett framförande som för övrigt skedde i de lokaler som numera är Tingvalla gymnasium. Därefter blir Gustaf Bengtssons bidrag till föreningen uppmärksammat i form av sin Violinkonsert.

Mats Kästel vid sin flygel. I bakgrunden spelas Gustaf Bengtssons Symfoni nr 1.
Mats Kästel vid sin flygel. I bakgrunden spelas Gustaf Bengtssons Symfoni nr 1. Foto: Christian Dyresjö

Konserten som sådan kommer att bli en mäktig upplevelse lovar Mats. Sammanlagt kommer orkestern att bestå av 70 personer då man kvällen till ära även samarbetar med Wermlandsoperan.

– Storartad musik kräver storartad orkester och det kommer det verkligen att bli på söndag, vi kommer även att framföra Tjajkovskis Symfoni nr 5, fliker han in.

Kopplar till demokrati

Under samtalets gång berättar Mats att man kan se bildandet av den här typen av föreningar över hela landet runt i början av nittonhundratalet i Sverige. Speciellt i städer med hög arbetarbefolkning.

– Demokratin var ju något nytt då och arbetarrörelsen hade anspråk på att höja sin kulturella bildning, bland annat genom att bilda föreningar med klassisk musik som inriktning. Här i Karlstad har vi haft men en mängd begåvade dirigenter och musiker som varit verksamma i föreningen genom åren och vi är fortfarande en högst levande förening med medlemmar från många olika bakgrunder, säger Mats och ler.

Han berättar vidare hur många söker sig till föreningen genom att de hamnat i Karlstad genom exempelvis ett jobb.

– Många har spelat i liknande orkestrar på annat håll och vill fortsätta när de kommer hit. Sen har vi också många unga som kommer till orkestern via Karlstads kulturskola där en del av våra medlemmar är lärare. Det är extremt kul att vi har så många unga i föreningen, ålderspannet är idag mellan 17 och 81 år. Vi är ett underligt mellanting mellan amatör- och proffsorkester, förklarar Mats.

Han vill också framhålla att orkestern numera består av lika del kvinnor som män till skillnad från den enda kvinna som var med i föreningen då det begav sig.

Så här såg föreningen ut vid bildandet 1920. Många män i tidsenligt stärka kragar.
Så här såg föreningen ut vid bildandet 1920. Många män i tidsenligt stärka kragar.

En plantskola

Med inte lite stolthet i rösten berättar också Mats att många musiker som spelat i föreningen i unga år sedan gått vidare och blivit väldigt framgångsrika på egen hand. En del i jubileumsfirandet kommer också vara att bjuda ”hem” några av dessa för en konsert som går av stapeln under våren 2022.

– Vi har medlemmar som numera är med i Göteborgs Symfoniorkester och Kungliga Filharmonikerna, ja till och med en som är biträdande dirigent vid Opéra National de Montpellier i Frankrike. Man kan nog säga att föreningen fungerar lite som en plantskola för unga talanger. Här får man chansen att utvecklas och lära sig en gedigen grund inom genren.

Att Karlstads Orkesterförening har en driven musikdirektör i Mats Kästel är det ingen tvekan om och tiden går alldeles för fort under samtalet. Till sist kommer vi in på hur föreningen påverkats av lyckosamma tillfälligheter. Som under 60-talet när Heinz Freudentahl anlitades för att utveckla Karlstads Kommunala Musikskola. Till följd av detta anställde han i sin tur en rad stråklärare som blev stommen i orkesterns stråksektion, medan blåssektionen i större mån kom från det militära.

– Heinz hade då arbetat med en orkester i Jerusalem i sex år men valde av någon anledning att söka jobbet här i Karlstad, till lycka för oss. Genom åren har många talangfulla lärare kommit till föreningen vilket såklart bidragit mycket till den höga klass vi håller. Inte minst Allan Weiberg har betytt väldigt mycket för föreningens fortlevande och utveckling. Vi tar även regelbundet in gäster, som nu på söndag när musiker från Wermlandsoperan är med och Glenn Mossop dirigerar, säger Mats.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads orkesterföreningMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.