Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: En förändring hängde i luften – och Jakobsson hängde lösast

Publicerad:
Att Peter Jakobsson får lämna sin roll som GM är ett beslut som fått många att höja på ögonbrynen. Solveig Voyce, NWT:s sportchef, skriver om måndagens hockeybomb.
Att Peter Jakobsson får lämna sin roll som GM är ett beslut som fått många att höja på ögonbrynen. Solveig Voyce, NWT:s sportchef, skriver om måndagens hockeybomb.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur länge sitter Johan Pennerborn säkert? Det var frågan på allas läppar när förlustraden blev allt längre.

Men lösast av alla hängde Peter Jakobsson, som nu lämnar Färjestad.

Lista: Peter Jakobssons bästa och sämsta FBK-värvningar

Till dagens lunch på måndagen serverades en riktig hockeybomb. Peter Jakobsson, som varit klubbens general manager i många år, får lämna sitt uppdrag. Han fick beskedet när han var på resande fot på måndagsförmiddagen.

Rickard Wallin presenteras i samma veva som sportdirektör i klubben. Och klubbens besked mottogs med lika stor förtjusning över Wallins roll - som förvåning över förändringen, när man läste de första reaktionerna från fansen.

Att en förändring skulle ske i Färjestad efter fem raka förluster och ett spel som hackat, var inte oväntat. Men att det var Jakobsson som fick gå, och inte Pennerborn fick många att höja på ögonbrynen.

I en intervju med VF i början av november sa Jakobsson:

”Det är jag som ska se till att det inte blir skit, och är det något ska skit kastas på mig. Jag basar över ledarna och laget, det är mitt ansvar att få det att fungera”.

Färjestad och personerna i och runt SHL-laget har inte själva velat använda ordet kris för att beskriva läget man nu befinner sig i, som tabellnia med fem raka förluster innan uppehållet - men att man befunnit sig i ett pressat läge har ingen kunnat förneka. Och det har märkts på isen. Pressat, brist på självförtroende och ”skallar” som inte varit där de bör vara.

Mot Örebro hade något hänt. Vi i media kallade det krismöte, FBK själva kallade samtalen i arenan för ”långa möten”. Och när spelarna klev in på isen i Behrn Arena var det ett ”nytt” Färjestad.

Kollega Markus Strömberg och jag diskuterade i vårt senaste poddavsnitt om uppehållet kom lägligt för Färjestad. Han menade att breaket nog var välkommet, jag var mer tveksam.

Med måndagens stora nyhet om förändringen i organisationen kan man konstatera att uppehållet var en välsignelse. Ett tufft beslut att meddela en person som varit så central i klubben så länge, såklart - men en förändring och en signal om handlingskraft i en tid där Färjestad inte alls sett ut som någon föreställt sig på förhand. Dessutom strategiskt smart att meddela med några dagar till nästa match.

Nu blåser förändringens vindar i organisationen. Jakobsson ut - och Rickard Wallin, som ändå befunnit sig i klubben ett tag i sin styrelseroll, kliver in i den sportsliga biten runt SHL-laget.

Och han gör det direkt.

En förändring hängde i luften, och nu återstår att se vad som sker med Wallin i en nyckelroll i Färjestad.

Tålamod och lugn är ord vi i media fått till oss när vi pratat med såväl tränare som spelare och ledning i Färjestad de senaste veckorna. Och nu väljer klubben att agera för att få till en förändring.

Kanske kan förändringen ge Färjestad det lugn och den arbetsro klubben behöver.

I stormens öga står nu en guldhjälte från förr, som tagit över uppdraget att skapa lugn i gruppen samtidigt som han ska leda spelare och tränare till det tionde guldet.

Allas ögon är på Wallin när klättringen ska ske uppåt i tabellen.

På torsdag börjar resan.

Wallin om nya tjänsten: ”Det känns spännande”

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockeyKrönikorPeter JakobssonRickard WallinSHLSportkrönika