Insändare: KBAB borde behålla bovärdarna och avskeda vd:n

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten var tidigare stolt och glad över att bo i KBAB:s fastigheter på Orrholmen. Nu tycker han att vd:n borde avgå.
Foto: "Helena Karlsson"
Jag har hyrt lägenhet hos KBAB sedan 1977. Jag har tagit del i utvecklingen av ”Den vita staden” tillsammans med andra hyresgäster. Jag har varit stolt över att bo i ett så fint område.

När det var lite stökigt så gjorde vi något åt det med förenade krafter. Vi bildade en garagegrupp och fick helhjärtat stöd av dåvarande vd Mats Enmark vars inriktning var trivsel och trygghet för hyresgästerna i sitt arbete för KBAB. Vid varje förändring i området kallade han till möte i KBAB:s lokal i området och hyresgästerna gillade honom trots att han ibland gav besked som vi inte gillade. Men honom gillade vi i alla fall. Kulturen fick sin givna plats både i Orrholmens garage som teater på Hemvägen och möjligheter att få följa med på bussresor, teaterbesök i Värmland för alla hyresgäster. Jag var stolt och glad över att bo i KBAB:s fastigheter och gjorde god reklam för detta. Information om det som skulle göras i området eller i hus/lägenheter anslogs alltid i trapphusen.

När Mats slutade kom Carin Skarman. Nu skulle den nya kvasten sopa. Organisationen skulle plattas till och många fick gå. Viktigt var att ingen skulle kunna ta direkt kontakt med vd utan underhuggare skulle ta emot och begränsa hyresgästernas frågor. Alla vi hyresgäster hade trott att den nya vd:n skulle besöka de olika områden hon skulle styra över så vi fick se henne och höra om hennes tankar hur hon skulle styra KBAB och hur det skulle påverka oss. Inget sådant skedde, så enda gången jag såg henne var när riksbankschefen Ingves invigde den myntvägg som hyresgästerna skapat och skänkt mynt till. Vi var många som trodde att hon skulle tacka för konstverket på KBAB:s vägnar och riksbankschefen för att han kommit för att inviga den.

Nu tar förändringen vid med att alla kulturerbjudanden avslutas. Alla som vi samarbetat med i organisationen fick sluta eller omplaceras. Bovärdar som vi hälsade på i området och som hjälpt oss med reparationer i våra lägenheter förflyttades eller fick sluta. Trivseln och otryggheten började gripa kring sig. Platsen som blev den punkt där vi fortfarande kunde träffas och ha vår vi-känsla kvar var i områdeslokalen med våra två plusbovärdar. Helt fantastiska kvinnor som drev en verksamhet för oss hyresgäster och dessutom fejade våra trapphus och portar. Sedan tog pandemin vid. Lokalen blev stängd men våra plusbovärdar fanns på råd. Tipspromenader, utomhusfika och grill. Jag, tillsammans med flera hyresgäster, läste in sagor gratis för att barnen skulle stimuleras i sin instängdhet. När restriktionerna avslutades blev alla så glada att ”vår” lokal kunde öppnas igen.

Då ger sig vd:n på den sista trivsel- och trygghetsverksamheten som finns kvar att förstöra. Att göra sig av med de plusbovärdar som finns i fyra områden i stället för att anställa fler så denna trygghetsskapande och trivselbefrämjade verksamhet kan finnas på alla KBAB:s områden. Karin Jonsell, som är marknads- och kundchef, får framföra de krystade förslagen som ska få mig och mina medmänniskor att acceptera dessa dumheter.

Dags för vd:n att lämna in sin avskedsansökan. Du är på väg att förstöra allt vad trivsel och trygghet heter i KBAB:s bostadsbestånd. En gång läste jag om hyresgästers möjlighet att betala hyran till länsstyrelsen tills olägenheten avhjälpts. Men kloka politiker, facket och Hyresgästföreningen kan genom ett rundligt avgångsvederlag ordna detta och sedan anställa en ny vd med ett mjukare handlag. Till hyresgästernas trivsel och trygghet och personalens fromma.

Hasse Eriksson

boende på Orrholmen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.