Hoppa till huvudinnehållet

Fler möjligheter för odling – här kan det bli kolonilotter

Publicerad:
Sofia Wedin, översiktsplanerare och Jenny Wärnevall, mark- och exploateringsingenjör, visar området på Prästängen där kommunen har möjlighet att anlägga nya odlingslotter. Men först ska efterfrågan inventeras.
Sofia Wedin, översiktsplanerare och Jenny Wärnevall, mark- och exploateringsingenjör, visar området på Prästängen där kommunen har möjlighet att anlägga nya odlingslotter. Men först ska efterfrågan inventeras. Foto: Helena Söderqvist

Egna grönsaker och en färggrann blomsterrabatt. Också för den som inte äger mark.

Arvika kommun vill göra det möjligt för fler att odla. Nya kolonilotter erbjuds på Prästängen. Men bara om efterfrågan finns.

Det krävs lite fantasi för att få fart på trädgårdskänslan vid det blöta novembergärdet. Men faktum är att marken är planerad och klar. Här finns plats för 80 odlingslotter, en gemensam kompost och 25 kolonistugor - ett område som är nästan 30 000 kvadratmeter.

Saknas väg

– Finns det en efterfrågan bland Arvikaborna är det möjligt att gå vidare med den här idén. Bland annat behöver upplåtelseformer diskuteras och gatan byggas ut, än finns till exempel ingen väg ut till området, förklarar Ida Svensson, kommunens samhällsbyggnadschef.

Klar i 27 år

En hel del arbete återstår alltså, men detaljplanen är klubbad och klar. Den har varit godkänd i 27 år. Tanken på 90-talet var att Prästängen skulle fortsätta växa.

Det är inte bara kolonilotterna som hamnat i träda, även mark för handel, småindustri, hantverk och fler bostäder finns inritat.

Där bebyggelsen på Prästängen slutar tar odlingsdrömmarna vid. Cirka 80 kolonilotter kan anläggas om intresse finns.
Där bebyggelsen på Prästängen slutar tar odlingsdrömmarna vid. Cirka 80 kolonilotter kan anläggas om intresse finns.

När nu tolv nya villatomter släpps i kvarteret Nattviolen har också områdets övriga möjligheter gåtts igenom.

Att odla ligger i tiden. Även den som inte äger egen mark ska ges chans att leva mer ekologiskt, tycker kommunen.

– Lotterna är tänkt för alla men efterfrågas kanske främst av dem som bor i lägenheter, tror Sofia och Jenny.

Fullt i Dottevik

Under arbetet med kommunens vision har de fått frågor om centrumnära odling. Och de vet att intresset för kolonilotterna i Dottevik har ökat markant. Området är fullt och priserna har stigit.

– Vi tänkte först utöka där men kom fram till att det är bättre här, säger Jenny Wärnevall.

Ingen sommarstuga

I Dottevik har kolonilotterna blivit mer som ett sommarstugeområde. Så är det inte tänkt på Prästängen. Här är det tydligare fokus på odling. De stugor som kan bli aktuellt att bygga är tänkta som redskapsbodar och allmänna utrymmen.

Även om upplåtelseformerna än inte diskuterats säger Ida Svensson ”att det kanske inte är marknaden som ska styra”. Syftet på Prästängen är att odlingslotterna ska komma så många som möjligt till del.

Öppet och plant - läget är bra. Jenny Wärnevall och Sofia Wedin hoppas att intresset för nya kolonilotter på Prästängen ska ta fart.
Öppet och plant - läget är bra. Jenny Wärnevall och Sofia Wedin hoppas att intresset för nya kolonilotter på Prästängen ska ta fart.

Läget är bra - soligt, öppet och plant. Längst bort mot järnvägen finns en våtmark som är möjlig att återställa för att locka fåglar och förbättra den biologiska mångfalden.

Buss ända ut

Att det dessutom finns en busshållplats längs den gata som leder fram till gärdet ökar tillgängligheten.

– Men en nackdel ser jag, området är produktiv åkermark, säger Jenny Wärnevall.

Hon förklarar att kommunen arrenderar ut marken ett år i taget till en privatperson. Planerna på ett koloniområde har varit kända länge men att jorden brukas kan ses som ett hinder.

Anmäla intresse

För att Samhällsbyggnad ska gå vidare med planerna på Prästängen krävs att ett visst antal personer efterfrågar odlingsmark.

– Vi har ingen officiell lista än men det går bra att anmäla sitt intresse, säger Sofia Wedin.

Artikeltaggar

ArvikaJenny WärnevallKolonilottMiljöOdlingSamhällsbyggnad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.