Hoppa till huvudinnehållet

FBK-fansens reaktioner om Jakobsson och Wallin: ”Väldigt kluvna känslor”

Publicerad:
Rickard Wallin blir sportdirektör i Färjestad och Peter Jakobsson lämnar uppdraget som general manager. NWT:s läsare hade en hel del åsikter i ärendet när vi bad om reaktioner.
Rickard Wallin blir sportdirektör i Färjestad och Peter Jakobsson lämnar uppdraget som general manager. NWT:s läsare hade en hel del åsikter i ärendet när vi bad om reaktioner.

NWT bad om läsarnas reaktioner på den stora förändring som Färjestad meddelade på måndagen – att Peter Jakobsson får gå och att Rickard Wallin går in som sportdirektör. Och reaktioner fick vi. Här kan du läsa ett urval av fansens kommentarer.

”Kunde inte bli bättre, detta har vi väntat på länge. Rickard vet vad som krävs för att vinna”.

”Förstår ändå att de var tvungen till någon ändring. Lider dock med Peter Jakobsson. Han har lagt ner sin själ under sin tid. Tycker vissa spelare borde skämmas. Nu är det upp till bevis!”

”Förstår det inte, Peter har fått hit spelare i år som är fantastiska. Att sedan det inte fungerat på isen är väl inte hans ansvar?”

”En bra lösning absolut. Samtidigt kan man inte klandra Jakobsson för att resultatet på isen inte går som man vill. Han har fixat ett fantastiskt lag till Pennerborns förfogande, vilket gör att man inte kan klandra Jakobsson. Sen kan det absolut finnas fler uppgifter som GM än att lösa en spelartrupp. Wallin känns proffsig i allt så att just Wallin får chansen till den posten ser jag bara som positiv.”

"Peter är en bra människa och har gjort ett jättebra arbete". Varför sparkas han då om allt varit så bra? Det minsta man kan begära är väl en ärlig förklaring?”.

”Känns konstigt rent spontant. Rickard Wallin känns helt rätt i FBK och rätt individ att få in. Men på bekostnad av Peter Jakobsson känns samtidigt fel”.

”För mig är det givet att Rickard Wallin ska ha en central roll i Färjestad. Peter Jakobsson har gjort ett bra jobb med A-laget i Färjestad och den tunga starten tycker jag inte man kan lasta honom för. Hur många livlinor har Pennerborn? Väldigt kluvna känslor!”

”Något är tvunget att hända. Anser att detta är en tydlig fingervisning att man tar det långsiktiga spåret. Nu är det upp till laget att få upp årets prestation.”

”I det långa loppet kan det mycket väl vara en bra lösning. Det är förmodligen så man har resonerat också när man valt att göra den här förändringen. Det är inte bara A-laget som går knackigt, både J20 och J18 har haft svaga resultat under hösten. Men det känns långsökt att tro att det ska ge några större effekter nu på kort sikt. Johan Pennerborn lär göra sin sista säsong som tränare, oavsett om han sparkas eller inte. Även om det skulle bli SM-guld i vår så lär han försvinna efter säsongen. Det här med byte av sportchef får nog ses som en långsiktig lösning, snarare än något som ska påverka årets säsong. Rätt att byta sportchef, absolut. Konstigt läge att göra det? Kanske. Men som sagt, flera resultat i flera olika ligor går emot föreningen just nu.”

”Nöjd. Vill se Thomas Fröberg i organisationen.”

”Peter gjorde ett hästjobb med att fixa truppen vi nu har. Wallin kan bli bra men Peter förtjänar en eloge för det han fått fram i år.”

”Det var rätt att Jakobsson fick lämna. Om spelat fortfarande ser ut som innan landslagsuppehållet, så är det dags för Pennan att leta nytt jobb också”

”Rickard kan nog vara rätt man in i organisationen men överlag har Färjestads ledning och organisation fallerat till det grövsta! Går inte att känna igen sig i Färjestad något mera och känslan byggs mer och mer upp att Färjestad blir fjolårets HV71”

”Ja jösses. Riktigt dålig magkänsla på den. Inget illa om Rickard, han kan säkert tillföra mycket. Men att ta bort den som skapat intressantaste spelartruppen på många år känns trist. Utifrån sett känns det kanske som det inte fungerat till 100% på tränarsidan och det har ju också varit Jakobssons ansvar så visst kan det påverkat beslutet. Pennerborn verkar ju vara en bra ledare men som kanske inte har alla verktyg när det gäller det taktiska. Då är ju hans medhjälpare ännu viktigare. Hade känns naturligare att byta ut dom som står vid sidan av Pennerborn och fått in nya fräscha idéer i omklädningsrummet.”

”Ser det som ett sundhetstecken från Färjestads sida om hur man hanterat den här situationen. Pennan har varit ansvarig för spelet på is men Jakobsson har haft det yttersta ansvaret att värva spelare och sätta ihop en trupp. Sammansättning av kompetenser och mixen av olika rollspelare har kanske inte riktigt klickat. Mycket offensiv spetskompetens finns i laget men laget saknar den defensiva stabilitet och trygghet som krävs för att fästa sin offensiv kvalitet. Jag tror Wallin är rätt man att ta Färjestad till den nivå som föreningen vill var på”

”Fel beslut, PJ har gjort ett grymt jobb med att sätta ihop ett slagkraftigt lag år efter år. Problemet nu måste ligga i spelargruppen och hos tränarna runt laget. Tycker också att PJ haft en grym energi och glädje som smittat av sig på laget om man lyssnar med spelarna. Wallin kommer garanterat vara bra på sikt, men här och nu luktar det panik. Någonting säger mig att det ligger en hund begraven här som man bara har koll på internt.”

”Kvittar vem som leder laget. Dom är inte bättre o klättra i tabellen. Nja - är för mycket gullegull, saft och bullar”.

”Någonting måste hända, hjulspåren började bli för djupa och snart stannar ekipaget. Kraven är stora på en förening med den kultur som FBK besitter. Wallin är en person med stort hjärta för klubben och har säkert planerats in som en coming man. Förmodligen tidigare än planerat. Jag tror han kan utföra stordåd bara han får tid?”

”Rickard Wallin blir jättebra att få in i föreningen. Att hitta en ny tränare blir en första viktig uppgift för honom. Tveksamt om man kan ha kvar Pennan säsongen ut. Då behöver de sportsliga resultaten komma snarast möjligt och laget måste vinna matcher igen. Tre hemmamatcher i veckan skapar bra möjligheter till detta. Fortsätter förlusttrenden måste även Pennan lämna sitt uppdrag.”

”Helt rätt! Det är ändå Peter som har det yttersta ansvaret. Det behövs nog även en annan röst i båset, en som kan få ut max av alla spelarna. För det lyckas ju tydligen inte nuvarande tränaren med!”

”Bra beslut att tillsätta Wallin, även att Peter lämnar. In med en sportchef för a-laget under Wallin, typ Fröberg. Sedan ny tränare inför nästa säsong, Jönsson, Prestberg och Tollefsen! Förstärka med ett par tuffa backar också!”

”Jag förstår inte den rädsla inför en radikal och helt nödvändig förändring. FBK kommer att förändras organisatoriskt för uppnå sportsliga framgångar och Wallin är ett utmärkt val. Uppenbarligen har mycket haltat i samspelet med A-laget och konceptet att förlita sig på hemvändare har inte lyckats. Wallin är ett bra val. Jag är helt övertygad om det!”

”Peter Jakobsson har gjort ett helhjärtat arbete i FBK. Han har gjort många bra saker för klubben, till exempel sexårskontraktet (utan klausuler!) på Nygård. En förändring var dock nödvändig. Rickard Wallin är rätt person på rätt plats. FBK behöver få in karaktär i ledarskapet både på och utanför isen. De senaste slutspelen har varit det motsatta. Utifrån mitt supporterperspektiv har jag utifrån känt att det varit lite för ”gött” och ”mysigt” i FBK. På det sportsliga planet behöver FBK också våga rekrytera spelare utanför Sverige”

”Jättekul med Rickard Wallin! Det kommer säkert att bli bra! Men att sparka Peter Jakobsson... Varför? Han har ju hållit kontakten med utlandsspelarna och fått hem dem igen. Inte en eller två utan allihop och några till. Respekt! Trist att han får gå, det är knappast hans fel att spelet krampar”

”Ett felaktigt beslut. Vad har Wallin för erfarenhet av detta. Nej, PJ har gjort ett bra jobb att få inhop ett bra lag som inte har presterats. Hoppas nu att Pennerborn får ihop dessa hemvändande "stjärnor" så vi får fira det 10:e guldet på torget i maj.”

Fortsätt tycka till. Här hittar du formuläret där du kan göra din röst hörd. Vi fyller på med fler reaktioner allt eftersom.

Peter Jakobsson sparkas – Rickard Wallin ersätterWallin om nya tjänsten: ”Det känns spännande”Krönika: En förändring hängde i luften – och Jakobsson hängde lösast

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockeyPeter JakobssonRickard WallinSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.