Riksdagsledamot Håkan Svenneling (V) om förhandlingarna med S

Publicerad:
Håkan Svenneling, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Foto: Adina Magnusson

NWT når Riksdagsledamot Håkan Svenneling (V) på väg hem till Karlstad efter Vänsterdagarna i Göteborg. Han vill inte kommentera om partiet samtidigt haft förhandlingar med Socialdemokraterna.

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera, säger han.

Det var i fredags som Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar deklarerade att de var överens om att inleda förhandlingar om regeringsbildningen.

Men redan på tisdag klockan 10 ska Magdalena Andersson rapportera till talman Andreas Norlén om hur hennes sonderingsuppdrag går.

Kommer förhandlingarna vara klara då?

– Det får vi se. Det kan mycket väl bli långa och utdragna förhandlingar. Det är mycket som talar för att det kan ta längre tid, säger Håkan Svenneling.

Under helgen har Vänsterdagarna pågått i Göteborg. Håkan Svenneling vill alltså varken bekräfta eller dementera om förhandlingar pågått under tiden.

– Det som var bra för Vänsterpartister var att få samlas och träffa alla vänsterpartister runt om i landet. Stämningen var god och folk är väldigt glada över att partiet ställer krav på Socialdemokraterna för att de ska kunna bilda en regering.

Två viktiga frågor för Vänsterpartiet i förhandlingarna är höjda pensioner och förbättrad sjukförsäkring och ta bort karensdagen.

– Det är ett viktigt krav. Många har ju märkt under pandemin att det har varit bra att inte ha en karensdag. Vi tycker att det är jättekonstigt att regeringen nu valt att återinföra karensdagen.

Håkan Svenneling kommenterar också kravet på höjda pensioner.

– Det är viktigt att höja för dem med lägst pension som har så kallad garantipension för att det är alldeles för lite pengar som de har på att leva på idag.

Centerpartiet har ju varit emot att Socialdemokraterna ska förhandla med Vänsterpartiet. Kan det ställa till problem för er nu när ni förhandlar?

– Nej, det tror jag inte. Vi är ju i ett läge där alla fyra partier behövs, så jag tycker det är fullt naturligt att vi är med och förhandlar, säger Håkan Svenneling.

Artikeltaggar

CenterpartietGöteborgHåkan SvennelingKarlstadMagdalena AnderssonNooshi DadgostarPolitikSocialdemokraternaVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare