Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Som en resa bakåt i tiden

Publicerad:
Glenn Olsson och hans stab kan bygga upp Svenska rallyt i Umeå från Grunden.
Glenn Olsson och hans stab kan bygga upp Svenska rallyt i Umeå från Grunden. Foto: Olle Persson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

NWT har varit i Umeå för att ta pulsen på Svenska rallyts nya hemvist. Vi vill naturligtvis veta hur adoptivföräldrarna ska ta hand om Värmlands medelålders skötebarn.

Det var som att resa drygt 20 år tillbaka till den gamla goda tiden.

Jag är så mogen att jag bevakade rallyt när det fanns såväl sträckor som serviceplats i I2-skogen i Karlstad och VM-tävlingen var högst levande i residensstaden, med start och målgång på Stora torget.

Klimatförändringarna tvingade banan längre och längre norrut och då svalnade intresset i Karlstad. Superspecialsträckan fanns visserligen på travbanan, men i övrigt märktes knappt rallyt i huvudorten, vilket var en brist.

Till slut var det helt kört i vårt landskap efter dyngsura upplagan 2020. Coronan släckte sista hoppet när vinterns tävling ställdes in. Flytten var oundviklig om Sverige skulle få behålla VM-statusen. Umeå vann kampen och februari 2022 återuppstår Svenska rallyt i Västerbottens "huvudstad". Om alla planer går i lås blir det jäkligt bra för såväl tävlande som publik och media.

Glenn Olsson och hans stab får i stort sett fria händer att bygga upp arrangemanget från grunden, till en kompakt tävling med utgångspunkt från centrum, och utan att behöva ta hänsyn till vädermässiga hinder. Vi pratade med politiker och representanter för näringslivet, som tar emot rallyt med öppna armar och gör allt för att första upplagan ska bli lyckad.

Men det finns de som inte är lika glada. Samerna känner sig överkörda och har inte lyckats se något positivt med den annalkande VM-cirkusen som dundrar in i renarnas vinterbetesmarker. När det här skrivs är fortfarande inte allt klart när det gäller sträckorna. Men samerna ger förmodligen med sig. Som en representant vi träffade uttryckte det: "Ingen vill se en ren bli ihjälkörd i direktsänd tv".

NWT:s besök kommer att generera flera reportage på nwt.se och i papperstidningen. Vi drar i gång nu med "superarenan".

Här byggs rallyts nya superarena: ”Vi får en citynära sträcka på riktigt”

Artikeltaggar

RallyRally-VMSvenska rallyt