Det har varit många hinder på vägen, men nu är processen nästan i mål och bygget av Svenska rallyts nya superarena för 30 000 åskådare har precis startat när NWT hälsar på i Umeå.
– Första hoppet blir som Colins Crest, säger Glenn Olsson med något drömskt i blicken.
Den 24–27 februari 2022 återföds Svenska rallyt på vintersäkrare breddgrader 70 mil norrut.
En viktig anledning till att Västerbottens residensstad, med 130 000 invånare, vann dragkampen om Sveriges VM-tävling när vädret diskvalificerade Värmland var just möjligheten till det kompakta formatet. Hela härligheten, med tio olika planerade sträckor, ryms inom lika många mils radie. Flygplatsen är nära och boendekapaciteten hög. Bara i Umeå finns nästan 1 800 hotellrum.
Dessutom är det i princip gångavstånd mellan serviceplatsen på Nolias mässområde och sträckan på gamla I20-militärområdet, en del som nu ägs av kommunen. Skyttelbussar ska binda ihop platserna.
Arenan vid Skeppsbron inne i stan, där bland annat torsdagens invigning och söndagens prisutdelning sker, är bara drygt en kilometer bort.
– Nu blir det som förr i Karlstad. Kommunen kommer jobba med arrangemang så det blir en levande arena hela veckan, säger Glenn Olsson.
Publikplatsen vid den centrumnära sträckan blir något i hästväg och ska ta 30 000 åskådare. Totala förhoppningen för hela rallyt är en bra bit över 100 000.
– Vi byggde fyra arenor under min tid i Värmland – Färjestad, Colins Crest, Swecon (Torsby) och Värmullsåsen – så det är inte nytt, men det här är ett gigantiskt bygge.
Glenn Olsson säger inte rakt ut att det blir bättre än hemma i Värmland, men det märks att han är nöjd.
– Det som är bra här är att vi får en citynära rallysträcka på riktigt, ingen Kalle Anka-sträcka.
Någon superspecial, som den på travbanan i Karlstad, blir det alltså inte. SS Umeå körs en gång på fredagen, som fem kilometers sprint, och två gånger under lördagen i sin fulla längd på en mil.
Själva arenan, döpt till Röda Ladan (Red Barn) efter en oansenlig men känd byggnad som militären använt, omfattar sträckans sista kilometer.
– Det blir publikområde hela området, det är därför vi tagit ner skogen så det ska kunna stå folk på bägge sidor. Här blir också stora festivalområdet där vi kan ha artister och shower, säger Glenn Olsson när han visar runt.
Rallybilarna passerar bland annat tre konstruerade hopp, varav det första och största ska vara i klass med Colins Crest.
– Man flyger in på arenan.
Hur långt?
– Jag gissar på 40 meter kanske. Vi bygger för att hålla hastigheten uppe. Det kommer vara hög hastighet inne på arenan.
Det ska också finnas exempelvis isbar och snöläktare.
Även i Umeå märks att vintrarna blir mildare och kortare. Under NWT:s besök i början av den här veckan (45) är det barmark och regnigt. Men någon brist på fruset byggmaterial ska det inte vara när det är dags.
– Det finns jättemycket snö som de kör ut ur staden hela tiden. Berget från förra året har inte smält än.
– I vintras gick det 700–1 000 lastbilar dygnet runt, berättar Roland "Mikro" Åström från Vännäs motorklubb.
En stor del av Svenska rallyts organisation är med i flyttlasset, som tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli, banchefen Johan Magnusson och serviceplatschefen Adam Magnusson, men kompletteras med lokala förmågor. Profilen Roland "Mikro" Åström, biträdande tävlingsledare, är en. Sammanlagt är cirka 4 000 personer involverade i tävlingen när det är dags.
Forslundagymnasiet, Umeås motsvarighet till Södra Viken utanför Sunne, gör markarbetet för arenan. Avgångselever på mark- och anläggningsinriktningen satte nyligen skoporna i jorden.
– Det är ett jättestort uppdrag och en riktig utmaning, säger läraren Michael Pihlgren.
Kostnaden är egentligen många miljoner, men det mesta täcks av sponsorer.
Kommunens styrande och näringslivet tog emot rallyt med öppna armar. Flytten blev officiell i april. Kommunen har bland annat bidragit med tio miljoner. Men det fanns och finns motstånd.
– Största utmaningen är kanske att hitta rätt i alla tillståndsprocesserna med en massa nya intressenter vi inte är vana att jobba med, säger Glenn Olsson.
Naturskyddsföreningar protesterade, sträckorna inkräktar på samernas renbetesmarker, frisbeeutövare klagade över att deras bana togs bort till förmån för nya arenan och militärens säkerhetsklassning gjorde att en stor del av I20-området inte kan utnyttjas.
Det talas också om boendekris. Själva rallycirkusens behov är redan täckt med 1 200 bokade bäddar, men tillresande publik kan få svårt.
– Privatboendet behöver väckas så det kommer igång. I Värmland har det byggts upp under lång tid.
Allt har dragit ut på tiden. Rallygudie ett med sträckorna skulle egentligen publiceras den 22 oktober. Men enligt Svenska rallyts vd har promotorn och FIA förståelse.
– Det är inte alls ovanligt att det blir såhär första året.
Ansökan om tio specificerade sträckor har lämnats in till länsstyrelsen.
– Vi är tvingade att ansöka fyra månader innan tävling, men det skulle förvåna mig om vi inte ändrar något. Vi har respit fram till mitten av december och då är vi skyldiga att lämna in det vi landar i. Vi är i den processen nu med markägare och olika intressenter. 30 mil specialsträcka ska vi få ihop, säger Glenn Olsson.