Hoppa till huvudinnehållet

Ylva Johansson måste hålla gränsen till Belarus

Publicerad:
Även om huvudfokus medialt ligger på Belarus och Lukasjenko så måste vi se till att flyktingarna behandlas drägligt och humant, och att de som söker asyl faktiskt ges möjlighet att lämna in en asylansökan, skriver Abir Al-Sahlani. Foto: Centerpartiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Man behöver öka trycket på den belarusiska regimen, stå upp för de EU-länder som får hantera situationen och se till att asylrätten efterlevs, skriver Abir Al-Sahlani.

De senaste dagarna har vi läst flera rubriker om det stora antalet flyktingar som söker sig från Belarus till Polen och Litauen. Det är Lukasjenko, Belarus president, som har flugit in dem från länder i Mellanöstern och använder dem som ett politiskt verktyg för att sätta press på EU. Detta om något visar på behovet av att så snabbt som möjligt få på plats en gemensam migrationspolitik som kan hantera situationer som dessa.

Flyktingar har i medier bekräftat att de tvingats mot EU av Belarus. Lukasjenko och den belarusiska regeringen försöker genom detta sätta press på EU och avleda fokus från de grymheter han utsätter sitt eget folk för. Tiotusentals personer har gripits sedan 2020 och ännu fler har trakasserats och hotats. EU införde därför för ett tag sedan flera sanktioner riktade mot Lukasjenko för att tydligt markera att sättet han kränker mänskliga rättigheter på är oacceptabla. Att utnyttja utsatta människor på det här sättet är förkastligt och fruktansvärt cyniskt.

EU behöver agera på flera fronter. Man behöver öka trycket på den belarusiska regimen, stå upp för de EU-länder som får hantera situationen och se till att asylrätten efterlevs.

Så skriver du en debattartikel

Om det är någonting vi kan lära oss av den här krisen, är det behovet av att så snabbt som möjligt nå en överenskommelse om EU:s gemensamma migrationspolitik. En del framgångar har vi redan kunnat skörda, men mer behöver göras. Denna humanitära kris är ett symptom på avsaknaden av en fungerande politik. Vi såg det 2015 och vi riskerar att se det igen. Hade EU haft en fungerande migrationspolitik på plats hade vi kunnat använda oss av alla de verktyg som den innehåller. Nu står vi istället tandlösa.

Sist är det också viktigt att vi inte glömmer de som den här frågan faktiskt handlar om – nämligen flyktingarna. Även om huvudfokus medialt ligger på Belarus och Lukasjenko så måste vi se till att flyktingarna behandlas drägligt och humant, och att de som söker asyl faktiskt ges möjlighet att lämna in en asylansökan. EU måste ta ett stort ansvar på alla nivåer för ett mottagande som värnar asylrätten och barns möjlighet att förenas med sina föräldrar samt i större utsträckning riktas mot de mest utsatta.

Jag kräver att ansvariga kommissionärer Ylva Johansson och Margaritis Schinas snarast reser till Polen och Litauen för att ge sitt stöd till dessa medlemsstater. Ylva Johansson (S) måste hålla gränsen. EU måste agera för att hitta en hållbar lösning, en lösning om både håller Polen och Litauen om ryggen men som också ser till att de inte kränker fundamentala rättigheter, såsom asylrätten.

Abir Al-Sahlani (C)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

Abir Al-SahlaniAlexandr LukasjenkoAsylBelarusDebattEUEuropaparlamentetLitauenMargaritis SchinasMigrationPolenYlva Johansson