Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för nytt sjönära bostadsområde i Töcksfors

Publicerad:
Det här är vyn ut över sjön Töck från nordspetsen av Kallnäset i Töcksfors där det planeras både för villor och flerbostadshus.
Det här är vyn ut över sjön Töck från nordspetsen av Kallnäset i Töcksfors där det planeras både för villor och flerbostadshus. Foto: Christer Wik

Utbyggnaden av bostadsområdet Kallnäset i Töcksfors rycker närmare. Redan nu byggs en ny förskola där.

– Det är många som vill bygga villor på Kallnäset och det planeras även flerbostadshus.

Det säger Niklas Hammar. Han är ny vd för Årjängs bostads AB som äger marken på Kallnäset, ett naturskönt näs som sticker ut i sjön Töck.

Redan för ett tiotal år sedan antogs en detaljplan för området och tanken är att bebygga näset både med villor och flerfamiljshus. Och för ett par år sedan fälldes skogen som gör byggnationen möjlig.

Sedan några månader pågår byggandet av den nya förskolan Paletten med fyra avdelningar som ska stå klar nästa sommar.

– Den är ett första steg i utbyggnaden av Kallnäset. Det här är ett väldigt fint LIS-område och nu när förskolebygget är i gång växer intresset för det kommande bostadsområdet.

Årjängs kommun förbereder nu utbyggnaden på Kallnäset. Gator och VA ska snart anläggas. Längst söderut på området uppförs nu en ny förskola.
Årjängs kommun förbereder nu utbyggnaden på Kallnäset. Gator och VA ska snart anläggas. Längst söderut på området uppförs nu en ny förskola. Foto: Skiss: Årjängs kommun

– Vi har fått många frågor från folk som vill bygga villor där och även ett privat bolag är intresserade av att uppföra flerbostadshus. Även Årjängs bostads AB planerar att på sikt göra en satsning på hyresrätter, säger Niklas Hammar.

Projektering på gång

Med tanke på det stora intresset för området jobbar nu samhällsbyggnadskontoret med att utveckla Kallnäset.

– Det är väldigt kul att detta är på gång och att kommunen växer, säger Niklas Hammar.

– I samband med onsdagens kommunstyrelsemöte beslutade vi att avsätta 1 miljon kronor till projektering av gator och VA på Kallnäset, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).

– Det ska vara klart under det första kvartalet 2022 och går allting kring Kallnäset bra kan markarbetena påbörjas i år. Det här är ett väldigt fint område och samtidigt är det viktigt att bebyggelsen inte blir för tät, fortsätter han.

Till våren är det inflyttning i ÅBAB:s 40 nya lägenheter vid Kvarnåsen i Årjäng och därefter planeras en satsning i Töcksfors.

Ny etapp på Solängen

– Vi ska bygga den andra etappen av bostäderna på Solängen. Det handlar om tolv lägenheter i två hus med utsikt över Dalslands kanal. Redan nu pågår ROT-renovering av vårt flerbostadshus på Bögatan 2, säger Niklas Hammar.

Även bostadsområdet Prästnäset i Töcksfors som ägs av Västkuststugan växer. Här finns i dag radhus, parhus och tio villor och lika många tomter är sålda.

– Jag har sålt tre villatomter på kort tid och intresset är stort för området. Både svenskar och norrmän hör av sig. Flera är på gång att börja bygga och det är jätteroligt, säger Helena Oscarsson Hammar, mäklare på Fastighetsbyrån.

Ska bygga parhus

Dessutom planerar Västkuststugan för en egen satsning.

– Vi tänker inom ett år bygga sex parhus och vet att det finns många som vill bo på Prästnäset. Det är bland de finaste områden som finns i den här delen av landet.

– De fem parhus som vi färdigställde för några år sedan fylldes direkt, säger Lars Göran Lind, styrelseledamot i Västkuststugan.

Artikeltaggar

ÅBABBostad och byggenDaniel SchützerFastighetsbyrån ABNiklas HammarTöcksforsVästkuststugan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.