Hoppa till huvudinnehållet

Här är kommunerna som har högst taxor i Dalsland

Publicerad:
Nils Holgerssonrapporten jämför taxor i kommunerna för att visa vilka var det är högst respektive lägst kostnader för boendet. 10 220 kronor per år skiljer mellan den dyraste och en billigaste kommunen i Västra Götaland.
Nils Holgerssonrapporten jämför taxor i kommunerna för att visa vilka var det är högst respektive lägst kostnader för boendet. 10 220 kronor per år skiljer mellan den dyraste och en billigaste kommunen i Västra Götaland. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Årets Nils Holgerssonrapport visar fortsatt stora skillnader i avgifter för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp i kommunerna.

Dalslandskommunerna ligger alla relativt högt för de samlade taxorna. Bengtsfors och Färgelanda är dyrast.

De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp (VA) har ökat med 2,5 procent i Västra Götalands län under det senaste året. Det är mer än den allmänna kostnadsutvecklingen på 1,7 procent.

Skiljer 10 220 kronor per år

Boende på Tjörn betalar mest, knappt 2 490 kronor i månaden. I Skara, som är billigast i Västra Götaland, ligger månadskostnaden på knappt 1 640 kronor. Skillnaden blir drygt 10 220 kronor per år.

I Dalsland är Åmål billigast med 2036 kronor medan Bengtsfors är dyrast med 2 315 kronor. Färgelanda är näst dyrast med 2 307 kronor och sedan följer Dals-Ed med 2 243 kronor. I Mellerud är priset 2 094 kronor.

Ökar över tid

– Vi ser att kostnaderna ökar över tid och att det fortsatt är stora skillnader beroende på var man bor. Det är svårt för konsumenten att förstå den snabba och ofta ryckiga kostnadsutvecklingen samt de stora skillnaderna vi ser mellan kommunerna, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Dyrare i glesbygd

Att skillnaderna mellan avgifter och taxor i kommunerna totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tätorter. Men det finns såväl mindre som större kommuner som har låga respektive höga avgifter. I en del kommuner ökar avgifter också väldigt snabbt från år till år, vilket slår mot hela bostadssektorns ekonomi.

– I årets rapport ser vi till exempel att priserna för VA har ökat med 10 procent eller mer i 10 kommuner sedan det gångna året. Det visar hur viktigt det är med investeringsplanering så att inte priserna behöver chockhöjas från ett år till ett annat, säger Lennart Derehag.

Dalsland

I tabellen nedan rangordnas kommunerna i Västra Götalands län utifrån de sammanlagda kostnaderna per månad och lägenhet för 2021. Alla uppgifter är inklusive moms. Dalslandskommunerna samt de billigaste och dyraste kommunerna visas.

Att skillnaderna mellan avgifter och taxor i kommunerna totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tätorter. Men det finns såväl mindre som större kommuner som har låga respektive höga avgifter.

Fakta

Om Nils Holgerssongruppen

Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.Hela rapporten finns att läsa på nilsholgersson.nu.

Statistiken i rapporten har hämtats från Svenskt Vatten, Energimarknadsinspektionen, Energiföretagen Sverige, statistikmyndigheten SCB samt genom egen insamling.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBostadsmarknadDalslandEkonomiElpriserFärgelandaHyresgästföreningenMellerudNyheterVA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.