Hoppa till huvudinnehållet

Efter gripandet i Glaskogen – tre män och en kvinna häktas

Publicerad:
Polisens tekniker arbetar på platsen där en man sköts till döds i Nacksta i Sundsvall i december 2019.
Polisens tekniker arbetar på platsen där en man sköts till döds i Nacksta i Sundsvall i december 2019. Foto: Mats Andersson/TT

De två männen och en kvinna som greps i Glaskogen samt en man som greps på en annan plats tidigare i veckan har nu häktats av Skaraborgs Tingsrätt. Männen och kvinnan misstänks för två rån mot ICA-butiker i Västsverige.

Bland de misstänkta finns dessutom två dömda mördare, som varit på rymmen i elva månader.

Beväpnade mördare på rymmen greps i Glaskogen – skulle gömma sig i stuga

Som NWT tidigare rapporterat skulle männen och kvinnan gömma sig i en stuga i Glaskogen i västra Värmland. Men efter en massiv polisinsats, där bland annat insatsstyrkan var på plats, greps männen och kvinnan.

Häktesförhandlingarna ägde rum under lördagseftermiddagen, och alla tre männen samt kvinnan häktas nu på sannolika skäl.

De två männen som greps i Glaskogen häktas misstänkta för grovt rån samt för grovt vapenbrott.

– Det påträffades ett vapen i samband med gripandet, säger åklagare Mathias Johansson.

Männen som nu häktats är tidigare dömda för mord. Ett straff de inte avtjänat ännu - och var alltså på fri fot när polisen grep dem. Om de rymt eller på annat sätt hållit sig undan fängelse står inte klart ännu.

– De är dömda till långa fängelsestraff för grova brott - mord. Men på grund av risken att de kan försvåra nuvarande utredningsarbete får de sitta kvar i häktet. Annars hade de förts till fängelse i väntan på rättegången, säger kammaråklagare Mathias Johansson till SLA.

– Samtidigt vill jag framhålla polisens målmedvetna arbete som lett fram till gripandet. Det har varit intensiva utredningsarbeten och spaningsinsatser, säger Johansson.

Med de två männen greps även en kvinna och hon häktas misstänkt för medhjälp till grovt rån samt för grovt vapenbrott.

En tredje man greps vid ett tidigare tillfälle och på en annan plats, den mannen häktades också under lördagen misstänkt för grovt rån samt ett fall till försök till rån.

Tre av personerna är hemmahörande i norra Sverige, den fjärde har skyddade personuppgifter. De fyra är födda mellan 1989 och 1996.

Omhäktningsförhandlingar kan ske tidigast om två veckor.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFörsök till rånGrovt rånGrovt vapenbrottSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.