Nu släpper Anders Nilsson en bok om 65-åringen Sven-Ingvars.
Historien om det värmländska bruksbandet som alltid har rest sig på nio, både överraskar och fascinerar.
Vi pratar om vänskapen, spelglädjen och kamratskapet mellan honom och Sven-Erik och våra ansikten blir lite skrynkligare, lite mer ljuskänsliga, så vi stannar vid meningen "lyckligt lottade att ha varandra". Harklar oss och går vidare.
Men när det gäller överlevnadskraften – anledningen till att Värmlands finest har surfat på populärmusikvågen under sex decennier, så går den nog att sammanfatta i relationen mellan Ingvar Karlsson och Sven-Erik Magnusson.
De har haft både flyt och motvind – omgett sig med både bra och katastrofala människor – men oavsett fallhöjden har de kattlikt hamnat på fötterna och tårna har alltid pekat framåt. Mot nästa spelning, nästa år. Män – och faktiskt en kvinna – har kommit och gått genom åren, nya medlemmar har hela tiden tagit vid. Ingvar gör sedan många år bara enstaka inhopp i gruppen och Sven-Erik gick bort 2017. Nu har spelglädjen och kamratskapet gått i arv till sonen Oscar som just plockat in sin barndomsvän Mats Billinger som bandets gitarrist.
Finns det någon motsvarighet till Sven-Ingvars? 65 år and running. En värmländsk folksjäl som rymmer både Fröding, folkparkerna, Svensktoppen och den strävande andan i brukssamhällena. Som dessutom nyligen släppte en ny singel och är ute på en omfattade landsturné.
Det är fenomenet Sven-Ingvars som författaren Anders Nilsson har försökt fånga i den aktuella boken "Ett år i taget".
– Mitt första singelköp var "Fröken Fräken", berättar Anders Nilsson i soffan jämte Ingvar Karlsson.
Han har just öppnat dörren till Sven-Ingvarsrummet på Stadshotellet i Karlstad.
– Genom alla år så har Sven-Ingvars varit en trygghetsfaktor för mig. Inte minst när jag lämnade Värmland.
"En folkhems-snuttefilt"
Anders Nilsson är ursprungligen från Karlstad och arbetade för NWT under 70-talet. Fascinationen för Sven-Ingvars började i unga år när han såg Sven-Erik Magnussons flashiga Mercedes i hemmakvarten på Kroppkärr.
– Som liten förstod jag att det var märkvärdig, men inte riktigt varför, ler han och Ingvar Karlsson skrattar.
– Hela bandet bodde på Kroppkärr under en period, berättar Ingvar som fortfarande bor kvar.
Exklusivt för NWT: Abbas album låt för låtNär Anders Nilsson bytte Värmland mot Stockholm 1979 blev Sven-Ingvars musik en länk till hemstaden.
– Genom Sven-Ingvars har jag alltid haft med mig Värmland var i Sverige jag än har varit. Så fungerar det för många tror jag, en folkhems-snuttefilt.
En lycka att skriva
2015 var Anders Nilsson involverad i TV4:s dokumentär om bandet. Tidigt i våras återknöt Oscar Magnusson kontakten med funderingar kring en bok.
– Jag hade just skrivit klart boken om Tina Thörner då. Det blev snabba puckar, boken skulle ju ut i år då bandet firar 65.
Han var välbekant med ämnet och det fanns ett omfattande material att ta del av. Årets sommarmånader vigdes åt skrivandet.
– Det var en lycka att få skriva den här boken! Men stänger in sig en hel sommar i ett litet kyffe, tänker många. Men det var underbart spännande. Jag njöt under merparten av tiden.
När du samlade den här brokiga historien, var det något speciellt som överraskade eller förvånade dig?
– Ja. Just hur dragspeltrion med klarinett i Slottsbron blev ett rockband, hur det egentligen gick till. Jag fick en insikt i musikaliteten – hur influenserna från rockmusiken i kombination med ett tekniskt intresse skapade något unikt. Gruppen fick fram ett ljud som tidigare inte hade existerat.
Anders Nilsson och Ingvar Karlsson pratar om musikaliteten i bandet, hur Ingvar kunde spela lite mer svävande eftersom Sven-Erik med sin kompgitarr var så taktfast.
– Sven-Erik tyckte själv att till exempel "Fröken Fräken" var lite småtöntig, men enkelheten är ju en del av det geniala som gjorde att bandet stack ut. Samtidigt så jobbade de väldigt mycket med sina låtar, plockade in influenser från England och USA men också från den svenska folkmusiken. Utifrån allt det här byggde bandet något eget.
500 mil
De lyfter båda fram bandets första trummis Sven Svärd som avgörande för de tidiga framgångarna. Om Sven-Erik och Ingvar hade drivet musikaliskt, så hade Sven näsa för möjligheter.
– Alla band behöver någon som Sven, konstaterar Ingvar som har varit behjälplig i bokens tillkomst. Det är han som sitter på minnena, på de otaliga historierna. Många berättade han i NWT:s jubileumsbilaga 2016 som uppmärksammade Sven-Ingvars 60-årsfirande.
– För jag lite hjälp på traven så kan det komma en och annan historia, ler han.
– Vi har avverkat säkert 500 mil i bil runt i Värmland, fortsätter Anders Nilsson.
– Det är först när vi kommer till en plats som Ingvars minnen kommer.
– Jag tycker att det rolig, ler Ingvar.
– Det är fina minnen. Och roligt om jag kan glädja någon annan med dem.
Anders Nilsson berättar om de avgörande stunderna när Sven-Erik och Ingvar fick sina biljetter in i karriären.
– De där avgörande ögonblicken när man går från att ha ett vanligt liv till något helt annat. Det är väldigt fascinerande. Som avbetalningskvittot på en första Hagström-gitarr, utställt till fabriksarbetare Sven-Erik Magnusson. 1300 kronor, som pappa Knut fick borga för.
Sven-Erik utslängd
När vi går igenom matsalen på Stadshotellet markerar Ingvar platsen där Sven-Erik en gång i bandets tidiga karriär blev utslängd av en överförfriskad dörrvakt. Vi promenerar längs Klarälven mot Sandgrundsudden där Sven-Erik står staty. Ingvar minns de fina sommarkonserterna som lockade storpublik till udden. Väl framme vid Sven-Erik klappar Ingvar statyn lätt och tycker att skulptören har fångat ansiktet bra, men kläderna är lite för sjaviga. Sven-Erik var ju mån om vad han hade på sig.
– Det är kul att det går så bra för Oscar och bandet nu, säger Ingvar.
– Men det är ju inga kônstigheter, han är ju född in i bandet. När jag hör Sven-Ingvars på radion är det väldigt roligt.
Vad tycker du om bandets nya singel "En liten del av Värmeland"?
– Väldigt fin bit. Det satte sig på hjärnan direkt vilket är ovanligt för mig. Jag hörde den när jag var med bandet i Bingolotto nyligen.
På fredag den 19 november deltar Anders Nilsson, Ingvar Karlsson och Oscar Magnusson i Värmlands bokfestival som arrangeras på Nöjesfabriken i Karlstad. Ingvar Karlsson är i allra högsta grad aktiv som musiker med ungefär tre konserter i olika sammanhang varje vecka.
Röda mattan och galapremiärer för Karl-Bertil från Kil