Kapa banden till Socialdemokraterna

Publicerad:
LO:s Susanna Gideonsson hyllar Magdalena Andersson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För 18 år sedan bröt danska LO sitt 130 år långa ekonomiska och politiska samarbete med Socialdemokraterna i Danmark. När händer det i Sverige?

Vi måste förändra våra värderingar så att de överensstämmer med dagens anställdas förväntningar. Och deras förväntningar är att vi ska försvara deras intressen överallt, utan några begränsningar, sade den danska LO-ordföranden Hans Jensen 2003. LO:s band till Socialdemokraterna sågs som en ökande belastning när organisationen tappade medlemmar som inte delade de socialdemokratiska värderingarna. Nästan tjugo år senare ser vi samma utveckling i Sverige.

Vi är två armar på samma kropp, sade LO-basen Susanna Gideonsson på S-kongressen förra veckan. Hon sitter i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott. Kanske lite för att hon är socialdemokrat, men främst för att hon är LO:s ordförande.

När regeringen presenterade sina budgetsatsningar flankerades statsråden av fackförbundsordföranden. Kommunals dåvarande ordförande Tobias Baudin, sedan förra veckan partisekreterare för Socialdemokraterna, stod sida vid sida med statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S), som om han själv satt i regeringen. Gränsen mellan folkvalda och fackföreningsmänniskor suddas ut. Och visst går det att fråga sig var fackföreningarnas och LO:s lojalitet ligger. Hos sina medlemmar eller partiet?

Enligt en undersökning som tidningen Arbetet låtit göra tycker bara var femte LO-medlem att LO ska ge ekonomiskt stöd till Socialdemokraterna. Trots detta fortsätter LO och fackförbunden att ge miljontals kronor som ekonomiskt stöd till Socialdemokraterna varje år. Samtidigt röstade 60 procent av LO-medlemmarna på ett annat parti än Socialdemokraterna förra valet.

I går kom besked om att LO kommer att ansluta sig till Las-uppgörelsen. Men inom LO är det splittrat vilket kan skapa problem framöver. För ett år sedan kom Svenskt Näringsliv och tjänstemännen i PTK överens om förändringarna, men LO valde att stå utanför medan LO-förbunden IF Metall och Kommunal anslöt sig till överenskommelsen. Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv hade pågått sedan 2017.

Både Svenskt Näringsliv, LO och fackförbunden vill att parterna äger frågorna eftersom de då kan påverka direkt och det blir mer förutsägbart. Hotet om lagstiftning fick LO att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Trots att förhandlingarna pågått under en längre tid, menar LO:s ordförande att det bara är en slump att beskedet kom samma dag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern kom överens om strandskyddet och skogen.

Vänsterpartiet har hotat med att inte släppa fram Magdalena Andersson om de inte får en uppgörelse med regeringen. Ett av deras krav sedan tidigare gäller just arbetsrätten – samtidigt har C haft krav om arbetsrätten. Frågan blev död i och med LO:s överenskommelse.

Om LO hade varit måna om att inte uppfattas som att de går Socialdemokraternas ärenden hade det varit enkelt att vänta eller ge sken av att inte vilja acceptera avtalet riktigt än. Om LO värnar den svenska modellen borde de överväga om det inte är dags att kapa armen från kroppen.

Artikeltaggar

ArbetsrättFackföreningarIF MetallKommunalLedareLena HallengrenLOMagdalena AnderssonMiljöpartietPTKStefan LöfvenSvenskt NäringslivTobias BaudinVänsterpartiet

Läs vidare