Hoppa till huvudinnehållet

Jocke och Jonna till börsen – med hjälp av Glenn Renhult

Publicerad:
Jonna och Jocke Lundell tar sig in på börsen med hjälp av en affärsman från Karlstad.
Jonna och Jocke Lundell tar sig in på börsen med hjälp av en affärsman från Karlstad. Foto: Maja Suslin/TT

Finansmannen Glenn Renhult, Karlstad, har tagit steget in på börsen i ett nytt projekt tillsammans med influencerparet Jocke och Jonna Lundell.

Affären har uppmärksammats för att den skedde i strid mot styrelsen för det aktuella bolaget och hela ledningen är nu utbytt.

I centrum för Jocke och Jonnas entré på börsen står Linköpingsföretaget Newton nordic. Bolaget utvecklar och säljer specialprodukter för stabilisering och fjärrstyrning av rörliga kameror inom tv- och filmindustri. Newton nordic AB är noterat på börsen, närmare bestämt på Nasdaq First north growth market.

Huvudägare i Newton nordic är investmentbolaget Capital conquest, där Glenn Renhult, Karlstad, är vd. Bolaget har verksamhet i Karlstad bland annat genom ett dotterbolag som driver den populära nattklubben Koriander.

Ledde Värmlands finans

Glenn Renhult var för ett antal år sedan verksam i det omskrivna bolaget Värmlands finans som drogs in i ett stort ekobrottsmål. Ärendet slutade i hovrätten med att Glenn Renhult blev frikänd på flera åtalspunkter och dömdes till dagsböter för försvårande av skattekontroll.

Nu är han aktuell igen, tillsammans med två av Sveriges största influencers: Jocke och Jonna. De båda har tillsammans med mediaprofilen Danjal Kanani grundat företaget Influencer panel. Bland delägarna finns också influencern Denice Moberg och den kända tv-profilen Samir Badran.

Samir Badran.
Samir Badran. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Verksamheten bygger på en marknadsföringsplattform som ska driva försäljning och tillväxt för medverkande influencers.

Uppmärksammad affär

Influencer panel går nu in i Newton Nordic i en affär som blivit uppmärksammad i flera medier, bland annat har nyhetssajten Breakit rapporterat om turerna.

Affärsmannen Glenn Renhults bolag Capital conquest ändrar nu inriktning på verksamheten i det börsnoterade företaget Newton nordic, i strid med styrelsen i det bolaget.
Affärsmannen Glenn Renhults bolag Capital conquest ändrar nu inriktning på verksamheten i det börsnoterade företaget Newton nordic, i strid med styrelsen i det bolaget. Foto: NWT Arkiv

Kortfattat handlar det om att Influencer panel med Jocke och Jonna i spetsen kommer in bakvägen på börsen med hjälp av Glenn Renhults bolag Capital conquest.

Enligt Breakit går affären till så att Newton gör en nyemission av aktier, som används som betalning i ett förvärv av Influencer Panel. Transaktionen innebär att ägarna till Influencer Panel blir dominerande ägare i det börsnoterade bolaget.

Upplägget kallas för börsnotering genom omvänt förvärv, och är inte helt ovanligt. Det som sticker ut här är att styrelsen i Newton nordic inte är med på tåget.

Styrelsen röstades bort

Vid en extra bolagsstämma på torsdagen röstades den tidigare styrelsen bort av en majoritet av ägarna och en ny styrelse och vd tillsattes. I styrelsen sitter nu bland andra influencerparet Jocke och Jonna Joakim Lundell.

Även den tidigare vd:n Henrik Lewander får lämna sin post. Han blir kvar i bolaget men i en ny roll.

”Ingen kommunikation”

Den tidigare styrelseordföranden Pelle Hjortblad säger till NWT att han inte ser några problem med att ägare vill göra förändringar i verksamheten om de tycker att det är nödvändigt. Men han är kritisk mot tillvägagångssättet i det här fallet. Det skedde ingen kommunikation med styrelsen innan kallelsen till den extra bolagsstämman, säger han.

– Det är tråkigt att det skedde på det här sättet.

– Vi hade ingen som helst kontakt med huvudägaren innan man skickar ett krav på att vi ska kalla till en extra bolagsstämma. Det är tråkigt att man inte gör det på ett mer organiserat sätt.

Hur ser du på Influencer panel som strategi för bolaget?

– Inga synpunkter över huvud taget. Jag kan inte tillräckligt mycket om det för att förstå om det är rätt väg att gå för ett företag som tillverkar stabilisatorer för direktsända tevekameror.

När det gäller Newton nordics lönsamhet säger den tidigare styrelseordföranden att bolaget drabbades av pandemin som många andra, men att man har stora chanser att komma igen nu när event och livesändningar har kommit i gång igen.

– Det finns en verksamhet i bolaget som fortsätter precis som innan och det finns förpliktelser gentemot personal och kunder. Jag har ingen aning om hur man tänker sköta det.

NWT har sökt Glenn Renhult utan att få kontakt.

Artikeltaggar

BreakitInfluencerKarlstadKorianderMedierNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.