Insändare: Med ”helvetesappen” Snapchat kan du vara hur elak du vill

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten ”Förbannad och förtvivlad mamma” tycker att föräldrar och skola måste ta ett kollektivt krafttag mot barn och ungas beteende på sociala medier.
Foto: Beate Oma Dahle
Jag läste NWT-artikeln om flickan som åtalas för att ha pekat ut en skolkamrat som våldtäktsman. Alla föräldrar, tillsammans med skolan, måste ta ett kollektivt krafttag mot barn och ungas beteende på sociala medier och konsekvenserna det får för de utsatta barnen och deras familjer! Det får vara slutdaltat nu - på riktigt!

Vuxna behöver se vad deras barn gör och säger i dessa relativt anonyma forum - med ”helvetesappen” Snapchat i spetsen där inget sparas för eftervärlden, så du kan vara hur elak du vill utan att det finns några bevis! Prata med ditt barn och prata med andra föräldrar för att visa barnen att vi vuxna vet vad som sker på sociala medier. Det är inget hemligt rum. Det får inte vara ett hemligt rum!

Detta sker varje dag, i varje klassrum, i alla skolor (finns självklart säkert undantag) men få törs lyfta det av rädsla att ses som svaga eller skvallerbyttor. Exkluderandet kan bli otroligt ödesdigert i form av utanförskap. Något man helst vill undvika såklart.

En annan bjudning från Snapchat är att kunna se andra Snap-vänner på en karta. Praktiskt? Ja, om man inte är den som andra vill frysa ute. Det blir där väldigt tydligt vilka som hänger och vem/vilka som eventuellt inte ens blivit tillfrågade. Man kan dessutom ”ghosta” sig så man inte syns på kartan. Det är extra roligt om man bjudit någon till ett ställe dit hen inte hittar, utan tänker att man ska kolla på kartan för att hitta. Det går inte om alla ”försvinner”. Då är man helt utelämnad och bortgjord.

Skolans läroplan behöver troligtvis uppdateras; barn är taskiga och blir utsatta på helt andra sätt än när vi var små. Att prata värdegrund utan att veta hur sociala medier fungerar är tyvärr lite ogjort arbete, eftersom barn oftast inte har förmågan att koppla handling och konsekvens: ”Jag mobbar inte, jag skriver ju bara på snap! Chilla!”. Lärare har oftast heller ingen insikt i denna aspekt av mobbning, utan man möts av förvåning i dialogen med dem. Dock finns en vilja att förstå och veta mer!

Många barn mår otroligt dåligt i skolan. Samtidigt förstår inte den direkta omvärlden nödvändigtvis att det är något fel. Barn håller skenet uppe. Men det är inte på långa vägar en händelse eller ett fenomen kopplat till enbart skolan. Detta spiller över på fritiden också. Det finns inte någon gräns mellan skolgård och hemmets trygga vrå längre.

Tacksam för ordet. Ledsen över erfarenheten jag vet att jag delar med fler.

Förbannad och förtvivlad mamma

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.