Hoppa till huvudinnehållet

Sätt globalt pris på koldioxid

Publicerad:
Priset på koldioxid är dessutom ofta för lågt. Världsbanken utgår från att priset behöver vara mellan 350 och 700 kronor per ton för att ligga i linje med Parisavtalet, skriver Ellen Gustafsson. Foto: Martin Meissner/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den mest effektiva klimatpolitiken är att koldioxid får en prislapp i hela världen. Det är långt ifrån hur det ser ut idag, skriver Ellen Gustafsson.

Just nu pågår FN:s klimattoppmöte i Glasgow, som har kallats det viktigaste sedan Parisavtalet slöts. Bland annat står skärpta utsläppsmål i fokus. Men ännu viktigare är hur vi faktiskt når målen. Den mest effektiva klimatpolitiken är att koldioxid får en prislapp i hela världen. Det är långt ifrån hur det ser ut idag.

Koldioxid utgör en kostnad för samhället som sällan prissätts på marknaden. Det handlar till exempel om risker för människors liv och hälsa, havsnivåhöjningar och extremväder. Av den anledningen krävs ett pris på koldioxid. Det kan antingen vara genom en koldioxidskatt eller en utsläppshandel. Det gör att klimatförändringar blir synliga i priset på marknaden, som därmed ställer om.

Trots att klimatet är ett globalt problem, är det fortfarande gratis att smutsa ned atmosfären i många delar av världen. I Timbros nya rapport “Priset på koldioxid” redovisas hur utsläpp prissätts globalt. För tio år sedan var det bara drygt 5 procent av utsläppen som hade en prislapp. I dag är det en femtedel. Utvecklingen går åt rätt håll – men för långsamt.

Så skriver du en debattartikel

Priset på koldioxid är dessutom ofta för lågt. Världsbanken utgår från att priset behöver vara mellan 350 och 700 kronor per ton för att ligga i linje med Parisavtalet. Globalt är det bara 4 procent av utsläppen som har ett pris på åtminstone den miniminivån. Genomsnittspriset i världen är bara 26 kronor per ton utsläpp.

Sverige toppar listan. Ingenstans kostar det mer att släppa ut än här, med en koldioxidskatt på 1 200 kronor per ton. Forskning pekar på att om utsläpp hade beskattats globalt på samma sätt som i Sverige, hade uppvärmningen kunnat hållas under 2 grader till år 2200. Hur Sverige kan bidra till minskade utsläpp globalt, genom att koldioxid får ett pris i fler länder, är därför en nödvändig del av en effektiv klimatpolitik.

Flera ministrar skrev nyligen i Aftonbladet (12/10) att de ser det som en av de viktigaste frågorna på klimattoppmötet att klimatfrågan integreras i alla länders politik, bland annat genom ett pris på koldioxid. Samtidigt saknar regeringen konkreta förslag på hur det ska gå till. Miljöpartiet verkar dessutom inte tro att det är möjligt. Per Bolund har kallat det för “en orealistisk dröm i praktiken”.

Vi håller inte med. För en mer effektiv global klimatpolitik föreslår vi följande:

1. Skatteverket bör få i uppdrag att ge teknisk assistans till andra länder för att prissätta koldioxid.

2. Sida och Energimyndigheten bör få i uppdrag att finansiera arbetet med att prissätta koldioxid i andra länder.

3. Det bör införas en ny målsättning i det svenska biståndet om att fler länder ska prissätta koldioxid.

4. Biståndet bör villkoras med att länder ska arbeta för att prissätta koldioxid.

För klimatets skull måste det kosta att smutsa ned atmosfären. Sverige kan och måste göra mer för att fler länder ska prissätta koldioxid.

Ellen Gustafsson

Miljö- och klimatansvarig, Timbro

Artikeltaggar

BiståndDebattEnergimyndighetenFAOGlasgowKlimatKoldioxidMiljöpartietPer BolundRegeringenSidaSkatterSkatteverketTimbro