Hoppa till huvudinnehållet

Regionen backade på akuten i Lindesberg – nu tänds hoppet för Karlskoga

Publicerad:
Efter Bengt Storbackas kamp i Lindesberg säger sig Ida Edström ha fått ny anledning till att sätta press på regionen kring förlossningsfrågan.
Efter Bengt Storbackas kamp i Lindesberg säger sig Ida Edström ha fått ny anledning till att sätta press på regionen kring förlossningsfrågan. Foto: Socialdemokraterna Lindesberg

Efter att ha hotats av sämre förhållanden på akuten vid nattetid har Socialdemokraterna i Lindesberg lyckats få regionen att svänga i frågan. Nu öppnar även Karlskogas partiföreträdare för en ny approach, i fråga om förlossningen.

Akuten vid Lindesbergs lasarett har drivits med enbart en AT-läkare på plats nattetid. Efter att regionen lade fram ett förslag om ta bort den tjänsten gick den kommunala politiken, med kommunstyrelseordförande Bengt Storbacka (S) i spetsen, samman för att sätta press på regionen. resultatet blev att regionen inte bara valde att backa från det lagda förslaget, utan även gick steget längre.

– Efter att vi sagt vårt så har de tänkt om. Från att ha tänkt plocka bort den tidigare AT-läkaren kommer man nu ha en legitimerad läkare på plats under natten. Man kommer också ha fler vårdplatser samt mobila vårdteam, vilket vi efterfrågat. Med dessa mobila team så slipper man bolla människor mellan vårdboenden och sjukhus, säger Storbacka.

Hoppet tänds för förlossningen.
Hoppet tänds för förlossningen. Foto: Kajsa Juslin

Kampen för att ”rädda” akuten nattetid har pågått sedan föregående år.

– Vi har haft kontinuerliga dialoger under drygt ett år och det har vi alltid vare sig det gäller sjukvård eller andra frågor. Jag som kommunstyrelseordförande har lyssnat mycket på medborgare, men även på personal på sjukhus, och agerat därefter, fortsätter Storbacka.

Har det varit svårt att gå upp emot sitt eget parti i frågan?

– Regionen har ju mandat att fatta beslut men ingenting sker i isolerade världar. Vi för en ständig dialog om allt för att se till att vi i Lindesberg får bästa möjliga förutsättningar, och det måste vi göra även om det är vårt parti som styr regionalt. Givetvis litar vi på dem men vi kan också, och bör också, göra något för att fram förslag. Nära vård är ett samarbete med regionen och där är akuten här en viktig del av det.

Hade du agerat annorlunda om du var i opposition?

– Jag tror inte det. Jag hade fortsatt att ha samma dialog för man måste kämpa för det man tror på.

Det nya beslutet att förstärka akuten träder i kraft vid årsskiftet.

"Flummigt"

I Karlskoga har Socialdemokraterna, i sin roll som opposition, fört en förhållandevis tyst dialog med regionen när det kommer till återöppning av förlossningen. När Ida Edström, partiföreträdare, nås av nyheten kring Lindesberg justeras hennes inställning.

– Vi måste föra diskussionen internt med våra regionpolitiker för att se vad det finns för möjligheter här när man nu varit så tillmötesgående i Lindesberg. Vi har stora förhoppningar på att de kan gå i den riktningen även i Karlskoga och det vore fantastiskt. Jag ser världens öppning här och argumenten för att inte öppna är inte hållbara, säger Edström.

I tillägg fyller hon även på med andra faktorer. Inte minst den som avgör tidsfristen vad gäller regionens plan för återöppning.

– En ”skyndsam öppning” är för flummigt och åtta år är väldigt lång tid. Vad som har hänt i omvärlden åtta år från nu är ju omöjligt att säga och det tror jag gör att man tappar hoppet, även om jag verkligen hoppas att det inte är det som de som fattat beslutet själva vill.

Stor öppning

Edström skall nu ta ett nytt grepp om frågan internt och trycka på att det beslut som ligger skall omprövas.

– Det är helt fantastiskt att Lindesberg har lyckats med det de gjort. Jag känner att det här ger oss en stor öppning för att man kan ändra beslutet, och inte minst vad gäller tanken på att återöppna så sent som 2029. Kan det förändras så fort i Lindesberg så är det ju ett tecken på att vi också kan få gehör.

Artikeltaggar

Bengt StorbackaIda EdströmKarlskogaKarlskoga lasarettLindesbergLindesbergs lasarettPolitikRegion Örebro länSocialdemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.