Hoppa till huvudinnehållet

Hurula håller sig till konsten i Karlstad: ”Behöver inte slänga musiken i ansiktet på alla”

Publicerad:
Hurulas bilder är starka i sina känslouttryck. Under fredagen kommer musikern och konstnären Hurula att vara på plats på utställningen, som visas fram till den 27 november.
Hurulas bilder är starka i sina känslouttryck. Under fredagen kommer musikern och konstnären Hurula att vara på plats på utställningen, som visas fram till den 27 november. Foto: Helena Karlsson

Svärta. Galna ögon. Styrka. Oro.

Bilderna som konstnären och musikern Hurula gör utstrålar starka känslor. Många av dem har han skapat med heliga ord som bakgrund.

Nu ställer han ut i Karlstad.

Robert Hurula har slagit igenom stort som musiker under namnet Hurula och det är även så han signerar sina konstverk. När han nu gästar Karlstad är det som bildkonstnären Hurula.

Utställningen på Galleri Mats Bergman på Herrhagen består av två rum, där det innersta fylls med bilder med en speciell bakgrund, bokstavligt talat. Den som tittar noga hittar både Apostlagärningarna och fjärde Moseboken bakom Hurulas starka penseldrag.

Loppisfynd från Luleå

– Det är blad från en gammal familjebibel som passerat genom generationerna. Jag hittade den på någon loppis när jag var ute och spelade. Det är en familjebibel från Luleå, som jag kommer ifrån från början. Nästan på varje sida är det någon som skrivit. Jag har använt anteckningarna i den för att göra bilder som passade till eller så blev det bilder som jag såg i efterhand passade till, berättar han.

Artisten Hurula har rötterna i Luleå och bibeln han använt i ett konstnärligt projekt kommer också därifrån.
Artisten Hurula har rötterna i Luleå och bibeln han använt i ett konstnärligt projekt kommer också därifrån. Foto: Claudio Bresciani/TT

Han har hållit på i flera år, kanske fem, med bibelprojektet.

– Det är ett projekt jag började med lite utan plan. Det kändes mer och mer som en besatthet att fortsätta med det här och det blev viktigare och viktigare. Jag tänkte att jag ska använda varenda sida i Bibeln och göra bilder på dem.

Blev det så?

– Ja, jag har bara kvar pärmen.

Bibeln är en speciell bok, konstaterar han.

– Jag har också sett funktionen med den, genom några i min närhet som fastnat i missbruk och depressioner och försökt gå till kyrkan och läsa Bibeln för att få hjälp. Det här är mitt sätt att göra boken viktig för mig, utan att själv vara troende.

Jehovas hörde av sig

Han har inte fått några negativa reaktioner på projektet.

– Nej, men jag har fått brev hemskickade till mig av alltifrån Jehovas vittnen till andra organisationer, som tycker det är intressant och uppskattar att jag intresserar mig för Bibeln.

En rädd kvinna har vuxit fram ovanpå Jobs bok.
En rädd kvinna har vuxit fram ovanpå Jobs bok. Foto: Helena Karlsson

Figurerna på hans bibelsidor utstrålar ångest, rädsla, styrka och någon ser rent ut sagt galen ut.

– Det är också något jag tycker är intressant, att ta något som är så laddat som Bibeln och vara lite respektlös mot den och blanda Bibeln, människor i mitt liv och även inspireras av dåliga filmer jag sett. Jag vill blanda högt och lågt., säger han.

Bok utan ord

Han har gjort en konstbok också. De enda orden i boken ”Första kretsen” är de som förekommer i hans konstverk; där finns inga ord i övrigt som förklarar, presenterar eller berättar.

– Det är så invecklat med musiken med både musik och ord. Det är skönt att ha det här forumet där jag inte har orden att förhålla mig till, utan bara bilden.

Svärtan finns alltid med i Hurulas bildvärld och det finns klara paralleller också mellan hans bildkonst och hans musik.
Svärtan finns alltid med i Hurulas bildvärld och det finns klara paralleller också mellan hans bildkonst och hans musik. Foto: Helena Karlsson

Samtidigt är musiken och bilderna inte skilda världar i hans liv, tvärtom. Den som går tillbaka och lyssnar in hans två-tre senaste album, kommer att se paralleller i bilderna, tror han.

– De möts verkligen för mig. Det blir varannan låt, varannan bild. De sätter ungefär samma känslor i kroppen på något sätt. Att ha gjort klart en bild ger samma känsla som att ha gjort klart en låt.

Bilderna kom först

Även om han är mest känd för sin musik, kom konsten först.

– Jag har hållit på längre med bilder, men utan att ställa ut. Nu har jag gjort tre utställningar i Stockholm, en i Göteborg och så en nu i Karlstad.

Han kommer till fredagens vernissage i Karlstad, men lovar ingen musik då.

– Jag kommer nog inte att spela. Ingen har bett mig att ta med gitarren, säger han.

Men om nån nu gör det?

– Samtidigt tycker jag att det är kul på utställningar när det kommer folk och ser tavlorna och säger ”du håller visst på med musik också”. Man behöver inte slänga musiken i ansiktet på alla!

Fakta

Hurula

Han föddes som Hans Robert Hurula Pettersson den 8 november 1979 i Luleå.

Hurula är artist, låtskrivare och konstnär.

Med musiken debuterade han 2014 med albumet "Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för". Han har fått Grammisar för skivorna "Oss är allt", "Klass" och "Jehova" och varit Grammisnominerad flera gånger.

I år släppte han livealbumet ”På en grusbelagd parkeringsplats”.

Låtskrivare, artist och konstnär - nu kommer Hurula till Karlstad för att visa sina bilder.
Låtskrivare, artist och konstnär - nu kommer Hurula till Karlstad för att visa sina bilder. Foto: Pontus Lundahl/TT

Artikeltaggar

Etik och religionGalleri Mats BergmanHerrhagenHurulaKändisarKarlstadKonstKonstnärKonstverkLuleåMusikNöje/KulturUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.