En tredjedel snart spelad – så är läget i hockeytvåan

Publicerad:
Tom Lee i Åmål har haft en riktigt vass poängproduktion såhär långt. Foto: Elinor Thuresson

Hockeytvåan västra B är i full gång och med många lag från Värmland inblandade, bland annat Grums IK som degraderades från hockeyettan förra säsongen. Ska de ta sig tillbaka igen? Eller blir det något annat lag som går upp? Och vilka parkerar i botten?

Här kommer en genomgång av serien efter att nästan en tredjedel av matcherna spelats.

Lista: Bästa importerna i hockeytvåan – senaste tio åren

Högst upp hittar vi IFK Munkfors, som av många konkurrenter tippats som seriesegrare. Laget har vunnit tio av sina elva spelade matcher, samtliga efter 60 minuter, och har alltså 30 poäng. Bästa poängplockare hittills är Johan Berntsen med 16 (5+11).

Tre poäng efter Munkfors återfinns ett annat lag som av flera tippades i toppen – Åmåls SK. Resultatraden är dock inte lika övertygande som Munkfors, med sex trepoängare, fyra tvåpoängare och en enpoängare. Åmål är samtidigt det enda laget som rått på serieledaren hittills, när man vann med 9–6 på bortaplan den 10 oktober, och det enda laget som inte förlorat någon match efter 60 minuter än.

ÅSK:s bästa poängplockare hittills är Tom Lee, som leder den totala poängligan på 32 poäng (12+20).

Två lag står sedan på 22 poäng: Hällefors IK och IFK Arboga. Det förstnämnda laget har dock bättre målskillnad, men också en match mer spelad (12) än Munkfors, Åmål och Arboga. Hällefors bästa poängplockare är Patrick Porkka och Tate Leeson, som stått för 22 poäng (9+13) vardera. I Arboga har Emil Johansson stått för flest poäng, 19 (12+7)

Från hockeytvåan till AHL – på två år: ”Det bara small”

På femte plats finns Filipstads IF, med 18 poäng på tolv matcher. Strax därefter ligger dock Grums IK, som har tagit 16 poäng på tio matcher och har en förhållandevis stark målskillnad, +19. Filipstad har å sin sida -4. Även Arvika HC står på 16 poäng, på elva matcher, och med -1 i målskillnad.

Grums bästa poängplockare är Robert Thellberg och Tobias Boström, som gjort 23 poäng vardera (12+11 respektive 10+13). I Filipstad är Lucas Danielsson bäst med 16 poäng (9+7) och i Arvika toppar Stefan Kask, också på 16 poäng (8+8).

På plats åtta, nio och tio finns Kils AIK, Hammarö HC och Guldsmedshytte SK, på tolv, elva respektive tio poäng. GSK har dock tio matcher spelade, jämfört med Kil och Hammarö som har spelat elva. Noterbart är också att Guldsmedshytte har gjort minst antal mål i serien, 28.

Kils bästa poängplockare så här långt är William Flodin, med 15 poäng (9+6). Samma facit har Guldsmedshyttes bästa poängplockare Albin Gunnarsson. I Hammarö delar Kasper Bäckström, Niklas Hjalmarsson och Viktor Magnusson på poängligaledningen, med 15 poäng vardera (7+5 respektive 4+8 och 4+8).

Näst sist i tabellen återfinns Säffle HC, med åtta poäng på elva matcher. Bland annat förlorade man mot Åmåls SK i derbyt med hela 3–13.

Tränarprofilens förslag: ”Stäng alla ligor ner till division 3”

Noterbart är dock att SHC:s bästa poängplockare, Linus Nilsson, ligger delad trea i totalen, med 26 poäng (11+15).

På tolfte och sista plats i hockeytvåan västra B parkerar IFK Hallsberg, som tagit sex poäng på deras elva inledande matcher. Laget har också den sämsta målskillnaden i serien, -37, och har släppt in flest mål, 70. Bästa poängplockare hittills är Oskar Holmstedt, som har stått för 14 (10+4).

Sedan tidigare har HC Flyers från Karlskoga dragit sig ur serien.

TV: Se 19-åringens läckra fräckis: ”Snyggaste jag gjort”

Siffrorna som sticker ut

• Åmåls SK:s kedja med nordamerikanska spelare, Tom Lee, Joshua Laframboise och Nik Coric, är den kedja som producerat flest poäng. Spelarna ligger dessutom etta, tvåa respektive delad trea i poängligan.

• Rasmus Helmrich i IFK Arboga är den målvakt som har högst räddningsprocent, 93,0. Av de sju matcher han har avslutat har Arboga stått som segrare i sex.

• Två målvakter i serien vet ännu inte hur det är att förlora: Munkfors Jonas Westerlund, som spelat en match och höll nollan i den, samt Åmåls Robin Gustavsson, som spelat tio och vunnit samtliga. Dock utan att hålla nollan någon gång.

• Grums har, trots sin blyga placering i tabellen, tillsammans med Filipstad det bästa powerplayet i serien. Båda lagen gör mål på vart fjärde försök.

• IFK Arboga har sämst powerplay-procent, 12,5, men också seriens bästa boxplay. Man lyckas döda utvisningen 87,1 procent av gångerna.

• Flest utvisningsminuter har Grums Emil Persson dragit på sig, 35 till antalet.

Artikeltaggar

Åmåls SKFilipstads IFGrums IK HockeyGuldsmedshytteHällefors IKHammarö HCHockeytvåanIFK MunkforsIshockeyKils AIKSäffle HC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare