Coronakurvan ökar i Karlstad – så ser det ut i din kommun

Publicerad:
Folkhälsomyndighetens senaste coronasiffror visar hur smittspridningen utvecklades förra veckan.

Antalet nya smittade i Karlstad har mer än fördubblats.

Och i Sunne har de bekräftade fallen minskat.

Samtidigt är det svårt att jämföra vissa veckor med varandra just nu.

Förra måndagen infördes de nya testrutinerna som innebär att bara ovaccinerade med några undantag – som de som ingår i en smittspårning, till exempel – ska testas för covid-19.

Därför blir Folkhälsomyndighetens nya siffror, som avser hur smittspridningen utvecklades förra veckan, svåra att jämföra med tidigare veckor.

Men trots de nya rutinerna ökade antalet fall i Karlstad med mer än det dubbla. Från 17 till 39 fall.

I Sunne, som tidigare toppat listan i Värmland, hittades 16 fall, vilket är klart mindre än tidigare. Men som sagt, att jämföra den siffran med veckorna innan är svårt med tanke på de nya rutinerna.

I Arvika kommun hittades flest fall i Värmland förra veckan. Och även här har antalet fall ökat.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. När du känner dig frisk och har varit feberfri i minst ett dygn kan du återgå till skola eller arbete.

Du som är ovaccinerad och som inte haft bekräftad covid-19 senaste halvåret ska provta dig. Det gäller även barn från förskoleklass. Även vaccinerade ska provta sig i vissa fall. Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare