Hoppa till huvudinnehållet

Tv-succér gör arkiven heta: Nu öppnar guldgruvan på Hööksgatan

Publicerad:
Annika Eriksson och Jan Löfgren på Arkivcentrum gör sig redo för Arkivens dag på lördag den 13 november. Det blir en återstart i verksamheten, lagom till att forskning i arkiv fått ett uppsving efter tv-succéer om släktforskning och gamla hus.
Annika Eriksson och Jan Löfgren på Arkivcentrum gör sig redo för Arkivens dag på lördag den 13 november. Det blir en återstart i verksamheten, lagom till att forskning i arkiv fått ett uppsving efter tv-succéer om släktforskning och gamla hus. Foto: Lena Richardson

Efter tv-succéer om släktforskning och gamla hus är arkiv hetare än någonsin. Därmed är det upplagt för högtryck när Arkivcentrum Värmland nu återöppnat för besök och på lördag dessutom arrangerar Arkivens dag.

– Tillsammans kan vi visa upp vad värmlänningarna gjort hela livet, säger Jan Löfgren.

Vem byggde huset där du bor, vem har ägt din gamla bil före dig och var låg egentligen byns dansbana på 1800-talet?

Svaren finns i arkiven. Men i vilket av dem?

– Tanken med Arkivcentrum är att den som är helt novis kan gå hit och få hjälp. ”Jag vill ha reda på det här, vart vänder jag mig?” Då kan vi slussa vidare till rätt arkiv, säger Annika Eriksson, som jobbar vid Föreningsarkivet i Värmland.

Nationellt kulturarv

Arkivcentrum ligger på Hööksgatan i Karlstad och här finns guldgruvor för studenter, historiker, forskare och fritidsforskare.

– Arkiv är en del av det nationella kulturarvet, slår Jan Löfgren fast.

I hyllorna på Arkivcentrum finns mängder av olika sorters handlingar att upptäcka. Här är böcker med bland annat gamla bouppteckningar.
I hyllorna på Arkivcentrum finns mängder av olika sorters handlingar att upptäcka. Här är böcker med bland annat gamla bouppteckningar. Foto: Lena Richardson

Han arbetar med regionarkivet och konstaterar att med uppgifter från de olika arkiven i huset, kan man sy ihop en ganska heltäckande bild av värmlänningens liv.

– Från födelse till död! fyller Annika Eriksson i.

Äntligen öppet igen

Arkivcentrum har alldeles nyligen öppnat igen för besökare, efter en lång pandemipaus, och på lördag, den 13 november är det dags att bjuda in till Arkivens dag.

Annika Eriksson ser fram emot att möta faktasugna värmlänningar igen. Arkivcentrum har just återöppnat för besökare efter pandemin och på lördag firas Arkivens dag.
Annika Eriksson ser fram emot att möta faktasugna värmlänningar igen. Arkivcentrum har just återöppnat för besökare efter pandemin och på lördag firas Arkivens dag. Foto: Lena Richardson

– Äntligen! säger Annika Eriksson, för förra året ställdes firandet in på grund av pandemin.

– Nu öppnar upp vi upp så att folk får återupptäcka oss, säger hon.

Hett att forska

Och kanske finns det ett uppdämt behov, för arkiv är hett idag.

– ”Det sitter i väggarna” har gett ett väldigt uppsving för forskningen. Vi får mycket mer frågor nu, säger Annika Eriksson. Och det är inte så enkelt som det ser ut i tv!

– Och ”Vem tror du att du är” har gett ett uppsving för släktforskningen, säger Ulrika Karlsson, som är arkivarie i Karlstads kommuns arkiv.

Tjejkraft sjunger

På lördag kommer Värmlands släktforskarförening att vara på plats för att hjälpa till och det blir även föredrag om folkrörelser och demokratins genombrott.

Det kräver lite vana att läsa de snirkliga handskrifterna.
Det kräver lite vana att läsa de snirkliga handskrifterna. Foto: Lena Richardson

– Arkiv är en fråga om demokrati. Vi kan gå in och hämta kunskaper om vad våra makthavare har beslutat och på vilka grunder. Det ger insyn och inblick i skeenden och händelser, säger Jan Löfgren.

Ett övergripande tema för årets arkivdag är ”röster i arkivet”. På Arkivcentrum Värmland görs en bokstavlig tolkning av temat: inbjudna att underhålla är gruppen Tjejkraft.

På Arkivcentrum arbetar man med kulturarvet. "Det kommer nya frågor hela tiden”, säger Jan Löfgren. ”Det är spännande!” säger Annika Eriksson.
På Arkivcentrum arbetar man med kulturarvet. "Det kommer nya frågor hela tiden”, säger Jan Löfgren. ”Det är spännande!” säger Annika Eriksson. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ArkivcentrumArkivens dagFöreningslivForskningHistoriaJan LöfgrenKarlstadKulturarvNöje/KulturSamhälleSläktforskningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.