Hoppa till huvudinnehållet

Föreslår utredning om natthärbärge och daglig verksamhet för hemlösa

Publicerad:
I socialtjänstlagen regleras att nattlig logi ska kunna erbjudas i alla kommuner.
I socialtjänstlagen regleras att nattlig logi ska kunna erbjudas i alla kommuner.

Socialförvaltningen vill få en utredning om hur man ska möta behovet hos hemlösa med missbruk och eller psykisk ohälsa i Karlskoga.

En av punkterna på socialnämndens möte under nästa vecka är avtalet som man hittills haft med Hela människan Karlskoga Degerfors och hur man ska gå vidare för att se över vilken verksamhet kommunen i framtiden ska kunna erbjuda de kommuninvånare som är bostadslösa.

Sedan många år har socialnämnden i Karlskoga haft ett avtal med Hela människan. Enligt avtalet ska Hela människan erbjuda såväl dagverksamhet som natthärbärge till hemlösa.

Missförhållanden

Den öppna dagverksamheten bedrivs på Riagården. Där har den som behövt kunnat få lagad mat, tvätta kläder och sköta sin hygien.

Nattetid är verksamheten vid natthärbärget på Bregårdsgatan. Här har femton personer kunnat sova och få en enklare måltid på kvällen. Härbärget har haft öppet alla nätter i veckan, året om.

Socialförvaltningen har haft två personer anställda med placering på Hela människan, men i somras när fackförbundet Kommunal informerade om missförhållanden på arbetsplatsen valde socialförvaltningen att tillfälligt pausa anställningarna. Sedan dess har Hela människan haft natthärbärget öppet sex nätter i veckan.

Kommunal har därefter anmält missförhållandena till Arbetsmiljöverket.

Logi till alla

Socialförvaltningen har utöver stödinsatser även skjutit till extra ekonomiskt bidrag för att hjälpa Hela människan att komma tillrätta med de synpunkter som framförts.

Nyligen stängde Hela människan natthärbärget då vissa gäster inte följde uppsatta regler.

I socialtjänstlagen regleras att alla kommuner ska kunna erbjuda någon form av nattlig logi till personer som står utan bostad.

Socialförvaltningen har därför lämnat en tjänsteskrivelse till kommande nämndmöte där man föreslår en utredning där flera förvaltningar i kommunen bör ingå. Utredningen ska enligt förslaget ligga till grund för kommunen att kunna säkerställa en hållbar och långsiktig verksamhet för målgruppen.

Läs också:

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketHela människanHemlösKarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunalPolitikSocialförvaltningenSocialnämnder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.