Hoppa till huvudinnehållet

Johanna ska ställa ut på Liljevalchs

Publicerad:
Johanna Backman målar uttrycksfulla porträtt av både sig själv, kompisar och kändisar. Nu kommer hennes bilder att visas på Liljevalchs i Stockholm.
Johanna Backman målar uttrycksfulla porträtt av både sig själv, kompisar och kändisar. Nu kommer hennes bilder att visas på Liljevalchs i Stockholm. Foto: Helena Karlsson

3000 konstnärer från hela landet sökte till Liljevalchs vårsalong. Bara 150 valdes ut – och en av dem är porträttmålaren Johanna Backman, 25 år från Karlstad, känd från Lerins lärlingar.

– Mamma och pappa är stolta och jag också, säger hon.

Varje onsdagseftermiddag kommer Johanna Backman till konstskolan på Ventilgatan för att måla, fika och träffa de andra lärlingarna.

Just den här onsdagen blev lite annorlunda. En blomma väntade på Johanna Backman och många gratulationer, för hon har fått ett mycket speciellt besked nu i dagarna.

– Jag fick ett brev från Liljevalchs. Jag och mina föräldrar läste det, säger Johanna Backman.

Självporträtt

I brevet stod det att hon kommit med på vårsalongen!

– De ska visas i Stockholm.

Exakt vilka av hennes bilder som kommer att sättas upp i konsthallen vet hon inte än, men hon skickade in flera bilder till den stränga juryn som valde.

– Vi skickade några av mina självporträtt, säger hon.

Kända ansikten

Hon målar ofta sådana, men hon målar också av kompisar och andra bekanta och en och annan kändis.

– Jag målar olika folk. Roligast att måla är akvarell, säger hon.

Johanna Backman kommer till Ventilgatan varje vecka för att måla, fika och träffa kompisarna. Verksamheten drog igång igen i oktober efter en lång pandemipaus, men måleriet har hon hållit igång. ”Måla akvarell är roligast”.
Johanna Backman kommer till Ventilgatan varje vecka för att måla, fika och träffa kompisarna. Verksamheten drog igång igen i oktober efter en lång pandemipaus, men måleriet har hon hållit igång. ”Måla akvarell är roligast”. Foto: Helena Karlsson

Stefan Löfven har hon målat och en viss Lars Lerin är ett återkommande motiv. Honom känner hon sedan tiden med Lerins lärlingar i tv och hon tycker inte det är svårt att få ner hans ansikte på papperet.

– Nej, det är lätt. Jag målar med pensel och akvarell på papper. Jag skissar efter en bild av Lars, säger hon.

Måleri, dans och musik

Måleriet är viktigt i hennes liv. Konstskolan på Ventilgatan är bara en dag i veckan, men:

– Jag målar varje dag. Idag har jag målat på daglig verksamhet, på Tigern.

Hon tröttnar aldrig på måleriet, men varierar med också andra konstnärliga uttryck.

– Musik och dans, och jag tycker om att måla hela dagen också.

"Lars blir också glad”

Hon har fått visa sitt måleri förut på Lerins Sandgrund och har även varit med på en del andra utställningar, men anrika Liljevalchs är förstås något extra.

Johanna Backman med ett av sina självporträtt.
Johanna Backman med ett av sina självporträtt. Foto: Helena Karlsson

– Mamma och pappa är så stolta föräldrar. Och jag är också stolt. Lars kommer också att bli glad, säger hon.

Mer på gång

Vårsalongen öppnar i februari, men redan nu har Johanna faktiskt ytterligare en utställning på gång. Till våren ska hon och de andra lärlingarna och Lars Lerin ställa ut tillsammans i Göteborg.

Till sist: hur firade ni beskedet från Liljevalchs?

– Jag och pappa åt på McDonalds!

Wanja Asplund på konstskolan är också glad för Johannas skull. ”Det är sensationellt och sanslöst roligt” säger hon om att Johannas bilder valdes ut till Liljevalchs.
Wanja Asplund på konstskolan är också glad för Johannas skull. ”Det är sensationellt och sanslöst roligt” säger hon om att Johannas bilder valdes ut till Liljevalchs. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

KändisarKarlstadKonstKonstnärLars LerinLerins lärlingarLiljevalchsStockholmUtställningarVärmlands länVårsalong

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.