Region Värmland har fattat ett inriktningsbeslut för att jobba med frågan om en organisation för alla barnmorskor.
Vad det innebär konkret är oklart.
NWT berättade tidigare i veckan om att ledningen för länets barnmorskor förts över till slutenvården.
Nu skriver områdescheferna för öppenvård respektive slutenvård, Madelene Johanzon och Mikael Bergenheim, i ett mejl till NWT vad beslutet gäller:
”Vi har fattat ett inriktningsbeslut för att kunna arbeta med frågan om en gemensam organisation för alla barnmorskor.”
Vad det innebär konkret och vilka förändringar det skulle kunna leda till är ännu inte klart. Men tankegångarna har väckt oro hos barnmorskor som i dag jobbar i öppenvården.
– Vi är rädda för att de kommer att beordra in oss på förlossningen och så står det tomt i öppenvården, sa en barnmorska till NWT tidigare i veckan.
”... har precis startat”
”Det finns inga färdiga lösningar, utan arbetet har precis startat och det kommer framför allt att ske i dialog med medarbetarna. Om det sedan i slutändan innebär förändringar kommer vi förstås också att ha dialog med våra fackliga organisationer”, skriver områdescheferna i mejlet till NWT.
Tidigare har de båda områdescheferna berättat att ”det pågår ett gemensamt utvecklingsarbete mellan område öppenvård och områden slutenvård för att skapa en trygg vårdkedja för den blivande mamman och eventuell partner”.
Enligt områdescheferna ses en gemensam organisation för alla barnmorskor som en förutsättning för det.
Ny modell testas
NWT har tidigare berättat att regionens hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat att prova modellen ”min barnmorska” i projektform under nästa år. Modellen innebär att samma team med barnmorskor följer kvinnan genom graviditeten, under och efter förlossningen.
Men det finns flera faktorer som gör det svårare att använda modellen i Värmland. Det handlar till exempel om stora geografiska avstånd, en hög andel riskgraviditeter som kräver specialistmödravård och att den tillgänglighet som krävs kanske inte passar alla barnmorskor.
Barnmorskeförbundets ordförande i Värmland, Sofia Vähäsalo, har tidigare sagt till NWT att hon tror att modellen skulle kunna få barnmorskor som sagt upp sig att komma tillbaka.
– Det skulle också vara en vinst för barnmorskor för i de studier som gjorts har man sett att det minskar risken för utbrändhet.
I flera artiklar under lång tid har NWT belyst problemet med barnmorskebrist i kvinnosjukvården.