Hoppa till huvudinnehållet

Håll gränsen mot Belarus

Publicerad:
Belarusiska soldater vaktar migranter nära polska gränsen.
Belarusiska soldater vaktar migranter nära polska gränsen. Foto: Leonid Sjtjeglov/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka bedriver hybridkrigföring genom att ägna sig åt statlig flyktingsmuggling för att splittra EU. Därför behöver EU ge både Polen och Litauen sitt stöd.

Belarus har satt hårt tryck på Polen, Litauen och EU genom att slussa flyktingar till EU:s yttre gräns. Redan i somras ville Litauens utrikesminister att EU skulle överväga ytterligare sanktioner mot Belarus eftersom antalet migranter som korsat EU-gränsen från Belarus till Litauen på olaglig väg har fortsatt att öka. Då sade utrikesministern att migranterna används som ett politiskt vapen där Belarus medvetet slussar över migranter till Litauen och EU.

Nu sprids bilder och filmer på internet när belarusiska soldater driver stora grupper av flyktingar mot Polens gräns. Av filmerna framgår hur soldaterna närapå puttar migranterna mot gränsen och skapar en mänsklig sköld som förhindrar dem att återvända.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson säger till TT att Belarus lockar människor med falska uppgifter om att man säkert och enkelt kan ta sig in i EU. Det kan inte beskrivas som någonting annat än flyktingsmuggling på statlig nivå. Särskilt när landets flygbolag slussar migranter från Mellanöstern till Belarus.

Utan tvekan är detta sanktionerat av Lukasjenka. Han vill sätta press på EU att häva sanktioner mot Belarus som infördes efter presidentvalet i fjol. Men det lär lika mycket handla om att försöka underminera EU och visa på att samarbetet är svagt och måla upp en bild av EU som ondskan själv. Att det sker under en tid då Polen får kritik från EU om att inte följa vissa rättsstatliga principer lär inte heller vara en slump.

Lukasjenkas vän Putin lär inte direkt ställa sig i kören av ledare som fördömer agerandet. Det tjänar hans syften lika mycket som Lukasjenkas. Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger till Svenska Dagbladet att man ganska säkert kan säga att Belarus agerar som ett ombud för Ryssland.

Polen har stängt gränsen mot Belarus, vilket skapar spänningar på plats när migranter försöker forcera stängsel och avspärrningar. Det är en farlig situation som lätt kan eskalera. Men det är ändå viktigt att Polen lyckas hålla sin gräns. Här måste hela EU sluta upp och ge Polen det stöd som krävs. För annars lär ledare som Lukasjenka, Putin och Erdogan att trappa upp sina hybridattacker mot EU.

En grundläggande princip inom asylrätten är rätten att söka asyl. Det sker vanligen vid gränsövergångar, men dessa har nu stängts. Det skapar situationer som riskerar att människor far mycket illa. För att lösa situationen bör EU säkerställa att migranterna kan söka asyl utanför EU. För rätten att söka asyl är inte densamma som att beviljas det. När principen utformades var det knappast tanken att den skulle utnyttjas på det här sättet. Därför finns det starka skäl att titta över regelverket.

Om nuvarande sanktioner gjorde så ont att Lukasjenka arrangerar resor från Mellanöstern till Belarus och vidare till EU för att hämnas, så funkade det uppenbarligen. Då finns det heller ingen anledning att upphöra med sanktionerna. Snarare bör fler införas. EU får inte vika ner sig för mobbare och diktatorer.

Artikeltaggar

Alexandr LukasjenkoAsylBelarusDiktaturEUEU-kommissionenFlyktingarFOILedareLitauenMigrationPolenRecep Tayyip ErdoganRysslandSvenska DagbladetVladimir PutinYlva Johansson