Under den gångna helgen deltog Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S) som ett av 13 ombud från Värmland under Socialdemokraternas kongress i Göteborg.
Hon fick bland annat vara med och rösta fram Magdalena Andersson (S) till ny partiledare och Tobias Baudin (S) till ny partisekreterare.
– Det här kommer att bli jättebra, jag fick mitt dreamteam, säger om de nya namnen i partitoppen.
Åsa Hååkman Eriksson är ingen dununge i kongressammanhang.
– Det här var min sjätte kongress, säger hon.
Den första kongressen hon deltog i var 2011, därefter har hon tagit uppdraget som ombud från Värmland under vartannat år fram till i år.
– Att det har blivit sex kongresser beror på att vi har haft extrakongresser under de här åren för att kunna välja nya partiledare. Så jag har varit med och röstat fram Håkan Juholt, Stefan Löfven och nu Magdalena Andersson, säger Åsa Hååkman Eriksson.
Årets kongress var dock ingen extrakongress, det var en ordinarie kongress där Socialdemokraterna fick rösta fram en ny partistyrelse samt sätta riktlinjerna för politiken som ska lyftas fram under den kommande valrörelsen under nästa år.
En inspiration
För Åsa Hååkman Eriksson blev kongressen också en inspiration för det kommande politiska arbetet.
– Man känner sig matt efter en kongress, men samtidigt fylld av energi - det är märkligt att känna de båda känslorna samtidigt, säger hon.
Nu ser Åsa Hååkman Eriksson fram emot att få jobba med att tydliggöra Socialdemokraternas politik och vara aktiv under det kommande valåret. Och hon ser fram emot att få följa nya partiledaren Magdalena Andersson i hennes nya roll, liksom att hon ser fram emot att få följa vad Tobias Baudin kan åstadkomma som partisekreterare.
– Magda (Magdalena Andersson) älskar att debattera och föra fram politiken. Och Tobias (Baudin, tidigare förbundsordförande för Kommunal) har ett otroligt folkligt stöd, säger hon.
Under kongressen drev Åsa Hååkman Eriksson på frågan om att göra en översyn kring den statliga ersättningen för nyanlända. Tillsammans med Värmlandsdelegationen jobbade hon för att förlänga etableringstiden för nyanlända från två till fem år.
Nationellt ansvar
Förslaget under kongressen mynnade inte ut i någon ny fast tidsram när det gäller etableringstiden, men kongressen tog beslutet utreda frågan. En förlängd etableringstid skulle kunna innebära en ekonomisk lättnad för kommunerna.
– Det är inte rimligt att kommunerna ska dra ett tungt ekonomiskt lass när det handlar om ett nationellt ansvar, säger hon.