Hoppa till huvudinnehållet

Jättestipendium till värmländsk konstnär: ”Blir helt mållös”

Publicerad:
Leif Engströms verk ger spänningsladdad mystik och olika stämningar, skriver stipendiejuryn bland annat i sin motivering. Verket på bilden heter Kall kärlek.
Leif Engströms verk ger spänningsladdad mystik och olika stämningar, skriver stipendiejuryn bland annat i sin motivering. Verket på bilden heter Kall kärlek. Foto: NWT Redaktion

Ett stort stipendium landar hos en konstnär med starka Värmlandsrötter.

Leif Engström, född i Brunskog, får Åke Andrén-stiftelsens stora konstnärsstipendium för 2021 på en halv miljon kronor.

– Väldigt chockerande! Man blir helt mållös faktiskt, säger konstnären.

Leif Engström bor numera i Hägerstensåsen söder om Stockholm, men ställde så sent som i våras ut stort på Rackstadmuseet i Arvika.

Nu föräras han ett stipendium på 500 000 kronor för sitt måleri.

Det ger honom frihet i sitt skapande:

– Det första jag tänkte var Gud vad skönt, nu kan jag jobba i lugn och ro under lång tid. Jag behöver inte känna kravet att producera saker som ska säljas, visas eller ens bli färdiga, säger han. Det är ju det man önskar hela tiden egentligen.

Chans att utforska

Han målar ofta stort och detaljerat och en målning kan ta tre-fyra månader att göra. Med en halv miljon som dimper in får han möjlighet att våga experimentera mer och utforska nya vägar.

– Man vill ju utvecklas. Det är lätt att fastna i att det jag gjorde sist funkade, då kanske jag ska fortsätta med det, men ibland behöver man lägga in en ny ingrediens, för att nå fram till det man inte visste, säger han.

Spänningsladdad konst

Juryn framhåller i sin motivering hur Leif Engström låter stad och land mötas i sitt konstnärskap och skriver också att:

”Hans fascinerande verk ger uttryck för en spänningsladdad mystik och olika stämningar. Flera av hans verk kan leda associationen till en tradition av äldre nordiskt måleri från tiden omkring sekelskiftet 1900, som på ett intresseväckande sätt kombineras med referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism. Leif Engström har med sitt utforskande och nyskapande måleri utmärkt sig som en av de ledande konstnärerna i en yngre generation i Sverige.”

”Väldigt fin”

– Jag läste motiveringen första gången i morse. Det var väldigt fint. Det var spot on. Det känns kul när de först skriver om historia och sedan om nyskapande. För mig är det jättemycket så att för att skapa något nytt, måste man också gå tillbaka till historien och lära sig, och reagera på det, säger han.

Museichefen Anneli Strömberg på Rackstadmuseet med en av Leif Engströms målningar. Han ställde ut där i våras och utställningen fick mycket goda recensioner även i rikspress.
Museichefen Anneli Strömberg på Rackstadmuseet med en av Leif Engströms målningar. Han ställde ut där i våras och utställningen fick mycket goda recensioner även i rikspress.

Skrivningen om stad och land känner han också igen sig i och kanske kan man säga att det mötet också är en del av honom själv.

– Det säger ganska mycket om min egen kluvenhet. Det har ofta varit så att när jag är i stan jobbar jag med motiv från landsbygden, natur och skog och när jag är hemma – jag säger fortfarande hemma om Arvika – tänker jag mer på stan och målar den typen av motiv. Man ser det man inte har nära sig tydligare på lite avstånd.

Undangömda platser

Därmed ryms både granskog och förortsmiljöer ryms i hans konst.

– För mig har det också varit att jag dragits till lite undangömda platser, bortglömda hörn. När jag målar stadsmotiv är det mest från förorten och mycket natur som möter betong. Skogen finns där också och ruvar i närheten.

Fast inte liknar den Värmlandsskogarna... Det är åtta år sedan han flyttade från Arvika, men han släpper inte kontakten.

– Det känns viktigt att vara där. Värmland har också varit viktigt för min karriär. Det är lättare att få in en fot i konsten i Värmland.

Han fick börja ställa ut redan som ganska ung och utställningar hos både galleristen Lars Hjelm och på Lars Lerins Sandgrund har betytt mycket.

– Det har hjälpt att nå ut även utanför Värmland.

Tog examen i fjol

Leif Engström är född 1992. Han studerade vid Gerlesborgsskolan i Stockholm 2013 till 2015 och utexaminerades från Kungliga Konsthögskolan 2020.

– Jag trodde aldrig att det skulle gå att jobba heltid med konsten, säger han, men tack vare utställningar och stipendier har han lyckats med det direkt från examen.

Han har haft separatutställningar på Rackstadmuseet i Arvika, i Stockholm, Örebro och Karlstad och är representerad bland annat i Stockholm konst och Region Värmland.

Nu siktar han mot två nya utställningar, men ganska långt bort vid horisonten: 2023 och 2024.

– Jag jobbar inför dem men ändå ganska öppet. Det känns väldigt skönt, säger han.

Så vad växer fram just nu i ditt måleri?

– Jag håller på med en ganska stor målning hemma hos mamma, i en lada hon har. Den är tre meter hög, det är en interiör av ett rum i skala 1:1. Sedan har jag just gjort klart en målning med granskog som sättas upp på Bromma sjukhus, berättar han.

”Gud, vad sjukt!”

Leif Engström kommer att få ta emot stipendiet på Prins Eugens Waldemarsudde den 16 november 2021.

Till sist: vad var det allra första du tänkte när de ringde om stipendiet?

– Jag tror det var oj, gud, vad sjukt. Har han verkligen ringt rätt person?!

Fakta

Stiftelsen bakom stipendiet

Stiftelsen bildades 2011 genom en donation från Åke Andrén, Värnamo. Stiftelsens ändamål är att främja dels konstnärlig forskning, utbildning och utveckling, främst genom att årligen utgiva stipendier till lovande konstnärer, dels allmännyttig verksamhet av kulturell karaktär. Stipendiet på 500 000 kronor skall årligen utdelas under 50 år. Det kan inte sökas.

Artikeltaggar

ArvikaBrunskogKonstKonstnärLeif EngströmNöje/KulturRackstadsmuseetSamhälleStipendierStockholmVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.