Hoppa till huvudinnehållet

Starka reaktioner om A-traktorer och tonåringar

Publicerad:
Det finns många åsikter bland NWT:s insändarskribenter om A-traktorer på vägarna.
Det finns många åsikter bland NWT:s insändarskribenter om A-traktorer på vägarna. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

A-traktorer upprör polisen och många trafikanter - flera insändarskribenter luftar sina åsikter i frågan.

Unga inte mogna att köra A-traktor eller mopedbil

I dag kom en mopedbil körande i full fart mot övergångsstället där vi stannade till. Mopedbilen passerade i full fart utan att över huvud taget se oss som skulle gå över! Det är i stort sett omöjligt att se något när man har mobiltelefonen mitt framför ögonen! 15-17-åringar är inte mogna att köra bilar av olika slag. Hoppas föräldrarna - som köpt fordonet till sitt barn - tar sitt ansvar och diskuterar trafiksäkerhet, innan någon dör eller blir skadad för livet!

Torr bakom öronen

***

Synd om skötsamma A-traktorförare

Jag tycker verkligen synd om den lilla, lilla grupp av skötsamma A-traktorförare som drabbas av att det stora flertalet åker runt och jäklas med folk!

Trött på basdunk!

***

Unga leker på hårt trafikerade vägar

Man sätter upp vajerräcken, på en del ställen viltstängsel med mera, allt för att minska olycksrisken i trafiken. Det talas också om nolltolerans. Samtidigt tillåter Trafikverket unga tonåringar utan riktigt körkort att i egna ombyggda bilar köra på hårt trafikerade vägar med endast mopedkörkort. Ofattbart. Förstår inte föräldrar och myndigheter vad dessa unga människor utsätter sig själva och sina medtrafikanter för? Jag bor själv nära en hårt trafikerad riksväg med få chanser till omkörning. Följden blir långa köer med irriterade bilister som ofta har tider att passa. Det kan många gånger vara svårt att i tid upptäcka den trekantiga skylten på bilarna - i dagsljus med bra sikt är det inga problem, men i dimma, regn, snö och mörker är det värre. Det är mycket tung trafik på dessa vägar och de har lång bromssträcka. Risken är stor för att denna unga människa kan bli mosad till döds av en långtradare som inte hinner stanna i tid. Det är något en förälder inte vill uppleva. Alla föräldrar vill ju att barnen ska få ha roligt, men att få leka på hårt trafikerade vägar borde inte vara tillåtet av varken föräldrar eller myndigheter.

Trafikant

***

Sänk körkortsåldern för B-kort till 16 år

Det är en evig klagan på ungdomar som kör A-traktorer på vägarna, stoppar upp och strör, och gör folk i trafiken allmänt irriterade. Mopedbilar är heller inte populära, eller säkra. Dessa plastiga ”bilar” är osäkra och vid en krock kan det gå riktigt illa.

Jag anser att det är en nödvändig åtgärd att ge ungdomar möjligheten att ta B-körkort vid 16-års ålder. Detta skulle göra så att trafiken skulle flyta på bättre, irritationen skulle avta och ungdomarna skulle kunna åka säkrare.

Det kan finnas en viss oro kring att släppa lös 16-åringar i trafiken med tanke på deras ålder och kanske deras mognadsgrad kan man tycka, men de är ju redan ute på vägarna; i A-traktorer, i mopedbilar, på mopeder etcetera.

Det skulle även kunna finnas vissa restriktioner på ungdomarnas B-kor;, kanske antal passagerare, tidpunkter då de inte får köra med mera, men jag anser att det är dags för en ändring. Ge ungdomarna chansen att ta B-körkort när de är 16 år.

Mamma till en snart 16-årig ungdom

Artikeltaggar

A-traktorInsändareVärmlands län