Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads simsällskap om badutredning: ”Drömmen är en 50-meters”

Publicerad:
Karlstads simsällskap är positiva till att kommunen ska utreda en utbyggnad av Sundstabadet. På bilden ses Jesper Andersson, en av klubbens många framgångsrika simmare.
Karlstads simsällskap är positiva till att kommunen ska utreda en utbyggnad av Sundstabadet. På bilden ses Jesper Andersson, en av klubbens många framgångsrika simmare. Foto: Mikael Lindblom / NWT Arkiv

Det är trångt för Karlstads simsällskap i Sundstabadet. Ytorna räcker inte till och det skapar problem.

– Därför ser vi väldigt positivt på att kommunen ska utreda en utbyggnad. Helst vill vi att man bygger en 50-metersbassäng, säger Per Bülund.

Brister i säkerheten kring hopptornet kan tvinga Sundstabadet att bygga ut

Han är ordförande Karlstads simsällskap.

I dag finns det två 25-metersbassänger i Sundstabadet, men det är inte tillräckligt för att ge plats till både allmänhetens simmande och klubbens verksamhet.

– Nej, vi ser hela tiden ett ökat tryck från allmänheten och det innebär samtidigt att vi får krympande ytor. Det gör att vi som klubb inte kan utvecklas. Verksamheten har helt enkelt slagit i taket, säger Per Bülund.

– Och den gamla 25-metersbassängen håller dessutom inte måttet för tävling eftersom den är för trång och för grund och ljuset är för dåligt, fortsätter han.

Många barn i kö

Karlstads simsällskap har närmare 100 aktiva simmare och 400-450 barn i simundervisning.

– Dessutom har vi 30-40 barn i åldern åtta-tolv år som står i kö och inte får plats eftersom det är så trångt i Sundstabadet.

Att kommunen nu ska utreda byggandet av en ny bassäng för att anlägga ett nytt hopptorn eftersom det nuvarande har stängts på grund av det inte uppfyller EU:s nya standard tycker Per Bülund är bra.

Vill ingå i processen

– Klubben kan till viss del använda hopptornet på dispens, men vi ser självklart väldigt positivt på den utredning som görs och hoppas få vara med i processen.

– Drömmen är att att man bygger en 50-metersbassäng. Det är ett måste för få arrangera en SM-vecka. Det näst bästa alternativet är att man satsar på en ny 25-metersbassäng. Allting är bättre än den situation som råder för oss i dag, säger Per Bülund.

Men han är osäker om det går att få till en utbyggnad av Sundstabadet.

– Det finns väldigt lite plats, men det går kanske att använda en del av parkeringen och lösa det med att ersätta platserna med ett nytt parkeringshus.

– Eller att bygga en ny bassäng på en annan plats i stan. Varför inte granne med nya isstadion.

En ny utomhusanläggning?

Karlstads kommun ska även utreda byggandet av ett nytt hopptorn utomhus. Det gör att tanken på en ordentlig utomhusanläggning för simning åter aktualiseras. I dag finns ingen sådan i Karlstad, enbart parkbadet Kronan på Kronoparken.

– En utomhus-50:a vore också positiv men kommer först på tredjeplats på vår önskelista.

– I dag åker vi på träningsläger till Säffle och Örebro för att simma i deras simhallar med 50-metersbassänger.

– Men samtidigt har Karlstads kommun har blivit mer till mötesgående när det gäller möjligheten att arrangera tävlingar i Sundstabadet. Nu får vi genomföra tre om året, säger Per Bülund.

Artikeltaggar

Karlstads simsällskapPer BülundSportSundstaSundstabadet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.