Syna återvinningsbluffen: ”Bara 10 procent av all plast återvinns”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att alla ska se ”Återvinningsbluffen”, en tysk dokumentär från 2021, som beskriver vad som händer när oseriösa aktörer hanterar plaståtervinning. Hur svensk plastinsamling fungerar framgår inte i dokumentären.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Jag såg tv-programmet ”Dokument utifrån: Återvinningsbluffen” och blev helt chockad! Hur kan industripamparna lura en hel värld? Här försöker vi vanliga människor att sortera våra sopor i olika containrar och tror att vi gör något bra. Så är allt, åtminstone då det gäller plasten, bara en enda stor bluff.

Nu har vi ett stort klimatmöte med världens styrande politiker och stora klimatdemonstrationer och detta nämns inte. Politikerna bestämmer att vi ska betala skatt på plastpåsar och förbjuder tops, engångsbestick och sugrör av plast. Vad är detta mot all förpackning av plast, där det står att det ska återanvändas. Bara 10 procent av all plast återvinns och resten förbränns och därmed släpper ut koldioxid, trots att man säger att värmeverken ej bränner fossilt.

Hur kan det vara lagligt att skicka iväg sitt skräp till andra länder? Hur kan det vara lagligt att bara tänka på egen affärsvinning utan att ta något miljöansvar?

Förr var till exempel all läsk i glasflaskor, som verkligen gick i retur, men det är för dyrt för producenterna, som hellre använder billig plast och ej tar ansvar för den stora miljöförstörelsen.

Varför kan inte politikerna sätta stopp för detta? Hur kan denna återvinningsbluff fått fortgå och öka under flera år?

Programmet går på kunskapskanalen den 10 november Dokument och finns på SVT Play. Se det! Detta måste diskuteras mycket mer, så att fram för allt något konkret verkligen sker!

Kristina Löfberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.