Verksamheten Vi vill bidra är besvikna på Forshaga kommun.
De säger att kommunen inte vill skjuta till pengar för fortsatt verksamhet, men:
– Vill man fortsätta med sin verksamhet så har vi inga synpunkter. Däremot kan man inte komma och säga att kommunen ska betala för den, säger Maria Norell.
Hon är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Forshaga kommun och har reagerat på en artikel i NWT. Där riktade verksamheten Vi vill bidra kritik mot kommunen.
Anna Karlsson, verksamhetsledare på ideella föreningen Vi vill bidra, sa sig vara förvånad över att kommunen inte vill samarbeta och bidra ekonomiskt.
Funkisföreningen rasar mot Forshaga kommun: ”Tror de är vana att få det gratis”– Om man fått något gratis under flera år är det klart man inte är villig att betala. Jag tror det är en vana att få det gratis, sa hon apropå att andra kommuner velat bidra till verksamheten.
– Om man uppskattar en verksamhet är man villig att bidra.
”Kan inte bara höra av sig”
Det uttalandet fick som sagt Maria Norell att reagera. Hon säger att det i texten framstod som att kommunen drar tillbaka sitt stöd.
– Vi drar inte tillbaka något stöd, för vi har aldrig gett något stöd. Det här är en privat verksamhet som vi inte har betalt till överhuvudtaget.
Verksamheten Vi vill bidra har drivits av projektpengar från Allmänna arvsfonden, pengar som nu tagit slut.
– Man kan inte bara höra av sig och berätta att vi har gjort detta, nu är pengarna slut och nu får ni betala tjänsten.
– Vill man fortsätta med sin verksamhet så har vi inga synpunkter. Däremot kan man inte komma och säga att kommunen ska betala för den. Det gör man inte någonstans inom kommunen. Det är inte någon tjänst som vi har begärt ska utföras.
Mer en upphandling
Maria Norell säger att kommunen inte ser några fel i verksamheten som Vi vill bidra står bakom.
– Det är en bra aktivitet och vill man fortsätta där är det upp till personen. Jag har ingen synpunkt på det, utan synpunkten är den att vi inte har bett om att få den här tjänsten, säger hon och tillägger att en brukare alltid är fri att välja privat utförare av assistans (LSS), men kommunen betalar inte för privat utförare av daglig verksamhet.
– Är det så att vi vill lägga ut verksamheten på en privat aktör så är det en upphandling som ska ske. Det ska gå schyst till utifrån de villkor som gäller, säger hon och jämför det med en upphandling kring exempelvis snöröjning.