Hoppa till huvudinnehållet

Familjens framtidsplaner efter den förödande branden: ”Kommer aldrig ge upp”

Publicerad:
Khalil Muhsini framför resterna av sitt livsverk, Orientalisk supermarket på Våxnäs, som totalförstördes i en stor brand den 18 oktober.
Khalil Muhsini framför resterna av sitt livsverk, Orientalisk supermarket på Våxnäs, som totalförstördes i en stor brand den 18 oktober. Foto: Lisa Olaison

Den förödande branden på Våxnäs totalförstörde familjens livsverk.

Nu letar de efter en ny lokal, för att så snart som möjligt komma igång med verksamheten igen.

– Vi vill inte bara sitta hemma och tänka på det. Vi är snart igång igen och kommer aldrig ge upp, säger ägaren Khalil Muhsini.

Klockan var sju på måndagsmorgonen den 18 oktober, när Khalil Muhsini vaknade upp till flera missade samtal på sin mobil.

Samtalen kom från butikens fastighetsägare.

– Jag kunde först inte förstå vad som hänt, berättar Khalil Muhsini.

Efter det samtalet förändrades allt för familjen, som under flera år arbetat och slitit för att bygga upp sitt livsverk.

Orientalisk supermarket på Våxnäs gick från att vara en fullpackad och välbesökt mataffär – till ett tomt, utbränt skal, på bara några timmar.

Khalil och Farzana förlorade sitt livsverk i branden: ”Det är hemskt”

”Stora skador”

Det första larmet om branden kom in vid halv tre, under natten mot måndag. Väktare hade sett röken från den övertända byggnaden. När räddningstjänsten kom fram till platsen slog det ut öppna lågor från taket.

NWT pratade med räddningsledaren Claes Hagenmark, tidigt på morgonen i samband med det intensiva släckningsarbetet.

– Det är stora skador, både brand-, rök- och vattenskador, sa han.

Kraftig brand i butik på Våxnäs

När Khalil Muhsini anlände till platsen tillsammans med sin fru Farzana Teimoris strax efter klockan sju, kunde paret inte göra annat än att stå bakom polisens avspärrningsband – och stirra på den totala förödelsen.

– Det var som en dröm, en mardröm, berättar Khalil Muhsini.

Hur känns det nu i efterhand?

– Jag vaknar fortfarande ibland och tänker att det måste ha varit en dröm, tills jag inser att det faktiskt är sant. Det liknar sånt som händer i landet vi kommer ifrån, Afghanistan. Nu när det händer i Sverige så känns det fruktansvärt.

”Det var som en dröm, en mardröm”, säger butiksägaren Khalil Muhsini.
”Det var som en dröm, en mardröm”, säger butiksägaren Khalil Muhsini. Foto: Lisa Olaison

Familjen har under nästan fyra års tid arbetat hårt tillsammans för att bygga upp mataffären, som sedan starten 2017 haft en stor kundkrets från hela Värmland.

Ska kolla på lokal

Det har nu gått över tre veckor sedan den förödande branden, men polisen vet ännu inte helt säkert hur den startade. Enligt polisens utredare Per-Olov Forsman, finns det dock inget konkret som pekar på att branden var anlagd.

Polisens hopp om brandsvar förstört – kamerorna kvaddade

Trots ovissheten försöker familjen planera framåt.

– Vi har konstant kontakt med polisen och även med våra kunder. Imorgon ska vi faktiskt till Våxnäs för att kolla på en lokal som ligger i närheten av den som brann ner, säger Khalil Muhsini.

Han berättar att stödet från kunderna är en av anledningarna till att drivet finns kvar att starta om på nytt – trots den enorma chocken och sorgen.

– Vi får in fyra till fem samtal varje dag från kunder som frågar när vi planerar att öppna igen, det känns positivt. Så vi kommer komma tillbaka starkt igen - för våra kunder, så snabbt vi bara kan, avslutar Khalil Muhsini.

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusButikerFöretagandeLivsmedelVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.