Erika Bergkvist överlevde utmattningsdepressionen.
Nu ger hon sig ut på en ny föreläsningsturné för att rädda andra.
– Man ska inte tro att man är oövervinnlig. Jag trodde det...
Erika Bergkvist var kommunikatör, och tränade friidrott på elitnivå. Hon sprang fort, och ända in i väggen. När hon föll, bokstavligt talat rasade ihop, på en träning 2016 förstod hon ingenting. Varningssignalerna, för det är klart att de fanns där, hade hon passerat i tron att de inte gällde henne själv.
– Jag blev sängliggande i månader.
Allt slocknade, hon slocknade. Psykiskt, kognitivt, fysiskt, allt släcktes ner tills mörkret var så kompakt att minsta ljus och ljud pulserade som smärta genom hennes mörbultade sinnen.
Självmordstankar
Kroppen skakade och ryckte, det stack under fötterna och smärtan vren genom kroppen, dunkade i huvudet, hävde sig tungt över bröstet tills hon trodde att hon fått MS. Sedan kom ångesten, så brutal att den höll på att ta livet av henne.
Hyllad Erika stöttar andra utmattade– Inte en ångestattack till, jag orkade inte mer. Jag ville inte leva, ville hellre, så mycket hellre dö än att känna ångesten attackera en enda gång till.
Men föräldrarna fanns där vid hennes sida, hon fick lova dem att kämpa vidare, och med stöd av en engagerad läkare tog hon sig tillbaka till jobb, träning, vänner, kärlek.
Turné
Erika Bergkvist överlevde, och nu far hon ut på turné för att rädda andra undan utmattning och depression.
Det är hennes andra föreläsningsturné. Den första gick runt hela Värmland och genom stora delar av landet.
– Det var utsålt överallt.
Tagga ner, kallade hon den. Erika Bergkvist berättade om sin sjukdomstid, och om den farliga stressen och gav tips på hur man kan tagga ner för att slippa undan i tid. Men skulden lät hon inte den enskilde bära; samhället och arbetslivet måste tagga ner.
Psykisk ohälsa
Nu lyfter Erika Bergkvist blicken. Är du inte klar snart? är rubriken på den nya föreläsningen. Det handlar om hur vi jagar fram genom livet och de sociala medierna, utan att nå tillfredsställelsen och vilan i att bli klara. Hon pratar om ”lyckopiller” och om om psykisk ohälsa.
Erika Bergkvist som rest land och rike runt för att lyfta fram den psykiska ohälsan i ljuset, för att få oss att prata högt och öppet om den, vädjar nu till oss att skräda våra ord och fara varsamt fram med begreppen.
– Vi har svårt att skilja på vardagslidande och verklig psykisk ohälsa, ångest och depression. Livet är inte alltid lätt; du blir dumpad, förlorar jobbet, misslyckas i skolan, och du blir ledsen, arg, besviken men allt ska inte diagnostiseras som en sjukdom. Det är som ett skrubbsår medan ångest är smärta, som att bryta en arm.
Skillnaden är livsviktig, menar Erika Bergkvist.
– Sjukskrivningarna går upp och vården är pressad. Om vi tror att vardagslidandet är ohälsa och sjukdom, och söker vård för det, då kan de som verkligen är sjuka få vänta för länge.
Hjälpas åt
Därmed inte sagt att vi inte behöver tas om hand när livet kränger och själen slits. Det är ju om det här Erika Bergkvist vill berätta, det som hon ägnat år av sitt liv åt att larma om.
– Jag tror att vi på riktigt måste börja lyssna mer på oss själva och på varandra.
När orken tryter, gråten kommer för ingenting, förkylningarna avlöser varandra, när du sover för mycket, för litet eller vaknar av mardrömmar varje natt, då måste du stanna upp, menar Erika Bergkvist.
Hur då? Hur saktar man in inför varningssignalerna när vardagen vevar vilt med gympapåsar, läxor, tentor, räkningar, när anhöriga behöver hjälp och du har ett jobb att sköta?
– Då måste vi lära oss att be om hjälp, säger Erika Bergkvist. Vi får hjälpas åt. Och så kan man sjukskriva sig några dagar och vila. Det här är lika illa som att ha influensa, och arbetsgivaren tjänar inget på att du går vidare och kanske hamnar i en utmattningsdepression istället.
Erika Bergkvist lyfter sin mobil.
– Här finns nog roten till en del av den stress vi upplever. I mina föreläsningar reflekterar jag över de sociala medierna, och hur vi strävar efter det perfekta och det ytliga. Vi ser andras perfekta hem och fantastiska resor, och jämför oss själva med andra, och sedan andra med andra. Det ger en jättesned världsbild.
Sök balans, råder Erika Bergkvist, fundera lite på hur mycket tid du lägger ner och på vad, och lägg bort mobilen ibland.
– Förr gjorde man oftare saker bara för att det var roligt. Nu handlar det om prestation. Vi skaffar inte bara en hobby, vi ska tjäna pengar, visa upp, bli bra på det vi gör.
Här skriver Erika Bergkvist ut ett litet recept till, mot den farliga stressen:
– Gör något som du gillar, men inte kan bli bra på och som du kan fortsätta med. Jag gillar att läsa, andra kanske hellre målar eller samlar på något.
Den 24 november är det premiär för Erika Bergkvists nya föreläsningsserien på Arenan i Karlstad.