Hoppa till huvudinnehållet

Diablo Swing Orchestra: "Publikens energi är vårt bränsle"

Publicerad:
De åtta medlemmarna i Diablo Swing Orchestra är som en familj.
De åtta medlemmarna i Diablo Swing Orchestra är som en familj. Foto: Klas Hjertberg

NWT pratar om Tim Burtons fantasivärld och gränslös musik med två värmländska medlemmar i det albumaktuella bandet Diablo Swing Orchestra.

Snart väntar turné i både Skandinavien, Mexiko och Ryssland.

Sedan starten 2003 har Diablo Swing Orchestra utvecklat en eklektisk musikstil över fem album och idogt turnerande, främst utanför Sveriges gränser.

Intresset för bandets blandning av bland annat funk, opera, musikal och rock är stort i länder som Ryssland och Mexiko. Tre av gruppens åtta medlemmar är från Värmland, där också fröet till gruppen såddes när Daniel Håkansson och Anders Johansson träffades genom studier. Daniel flyttade tillbaka till Hultsfred där han startade Diablo Swing Orchestra och kort därefter kallade han in sin värmländske studievän Anders för att spela bas. Under resans gång har Karlstadsmusikerna Johan Norbäck på trummor och vokalisten Kristin Evegård anslutit och gruppen har alldeles nyligen släppt sitt femte album "Swagger & Stroll Down The Rabbit Hole".

– Vi lever ofta länge med våra låtar, börjar Anders Johansson.

– Arbetet med ett nytt album börjar i regel så snart ett album är klart. Så de nya låtarna började vi med redan 2017.

Kristin Evegård berättar om arbetsprocessen:

– Vi är flera låtskrivare i bandet. Ofta lyfter vi en låtidé under ett rep och ser om den väcker något hos de övriga. På det viset växer musiken fram. Grunden i låtarna är ofta ganska enkel, men när vi sedan låter våra åtta hjärnor gå igång så uppstår det eklektiska.

Vi ses över våra skärmar, Anders bor i Stockholm och Kristin i Karlstad. Bandet är vant vid krånglig logistik, de åtta medlemmarna är utspridda över landet.

– Vill vi att en låt ska ha ett inslag av bolero till exempel, då gör vi det till 100 procent, fortsätter Kristin.

– Albumet är en jäkla resa att studsa runt i, därav analogin i albumtiteln med kaninhålet, förklarar Anders.

Titeln för tankarna till Lewis Carolls klassiker "Alice i Underlandet", en barnbok som filmatiseras av den amerikanske regissören Tim Burton. Diablo Swing Orchestra har av en recensent utnämnts till det som borde vara Tim Burtons drömband.

– Bandet har alltid haft en dröm om att ta sig in i filmens värld. Vår musik är väldigt färgstark, väldigt visuell. Jag kan känna att det finns ett släktskap mellan den sagovärld som finns i Tim Burtons filmer och vår musik. Om än kanske mindre med den nya plattan, den har ett bredare anslag än våra tidigare.

Kristin utvecklar:

– Det finns något härligt i att inte ha några gränser för hur det kan låta. Det blir som livet i sig, som allt det man har i sig. När vi skriver plockar vi ofta saker från våra liv eller vår samtid. Vi skapar som egna världar till våra låtar, vi tänker mycket på vad lyssnaren ska se framför sig när den hör musiken.

Kristin Evegård i DiabloSwing Orchestra.
Kristin Evegård i DiabloSwing Orchestra. Foto: ALEXANDER CRISPIN

"Bandet betydelsefullt på många plan"

Utöver de värmländska medlemmarna består Diablo Swing Orchestra av Daniel Håkansson, Pontus Mantefors, Johannes Bergion, Martin Isaksson och Daniel Hedin. Några är heltidsmusiker, andra har jobb vid sidan av.

– Daniel sa en bra sak i en intervju nyligen: "Vi är vänner först och kreatörer i andra hand". Så är det. Det är intensiva perioder när vi skriver eller turnerar, vi spenderar mycket tid tillsammans.

Det medlemmarna går igenom i sina liv sätter avtryck i musiken.

– Bandet blir som en andra familj, det är få människor jag lever så intimt tillsammans med. Vi kommer varandra väldigt nära, vilket gör bandet betydelsefullt på många plan.

"Swagger & Stroll Down The Rabbit Hole" är producerat av Roberto Laghi som tidigare arbetat med bland andra In Flames.

Redan i januari väntar en rad konserter. Först i Skandinavien och i mars väntar Mexiko och månaden efter bär det av till Ryssland.

– Det börjar röra på sig. Alla längtar – både vi i bandet och de som lyssnar på oss. Vi kommer nog att ha en annan energi när vi väl får stå på scenen igen. Så många uppdämda känslor. Publikens energi är vårt bränsle på scenen.

Recension: Galna infall och mörkare låtar

Genom åren har Diablo Swing Orchestra spelat på Nöjesfabriken i Karlstad. Men någon ny konsert i Värmland finns ännu inte med i planerna.

– Live får vi arrangera om låtarna till viss del, säger Kristin.

– Det blir lite punkigare och rockigare. Kanske ett mer enhetligt sound än vi har på skiva där vi kan vara mer filmiska och bygga med orkestralt.

Anders konstaterar:

– Vi har bytt en del medlemmar genom åren, men jag tycker aldrig vi har varit så välfungerande som grupp som vi är nu. Både på scen och på skiva.

"Swagger & Stroll Down The Rabbit Hole" finns ute nu.

Exklusivt för NWT: Abbas album låt för låt

Artikeltaggar

Anders JohanssonDiablo Swing OrchestraFilmFolkmusikHårdrockHultsfredKarlstadKlassisk musikKonserterMexicoMusikMusikalerNöje/KulturNöjesfabrikenOperaPopRyssland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.