De får julgåva av kommunen

Publicerad:
Presentkortsautomaten är på plats. Foto: Maria Andersson

Nu är det klart att kommunens personal kommer få en julgåva på 500 kronor i form av ett presentkort från Omtänksamma Kristinehamn. Men det var en lång debatt om hur man ska avgränsa vilka som ska omfattas av gåvan.

Precis som under fjolåret kommer kommunens personal att få en julgåva i form av ett presentkort, som tack för utfört arbete under året. Den styrande minoriteten gick inför kommunstyrelsens sammanträde fram med ett förslag som innebär samma upplägg som under fjolåret. Det vill säga att alla månadsanställda skulle få julgåvan.

Men det slutade med att även timanställda som uppburit lön i oktober omfattas, efter ett tilläggsyrkande från Lars Nilsson (S).

Beslutet föregicks av en debatt om var man lämpligast drar gränsen.

Karlskoga som förebild

Lars Nilsson hade redan på det förberedande informationsmötet lyft frågan och kommundirektör Martin Willén hade med anledning av detta stämt av med andra kommuner om hur man gjort sin avgränsning. Han redogjorde för läget i kommunerna i Värmland samt för Karlskoga kommun. Karlskoga togs upp som ett exempel då man där har ett formellt beslut som omfattar månadsanställda men i praktiken har även timvikarier inkluderats, efter den modell som Kristinehamn slutligen också bestämde sig för.

Martin Willén underströk också att om man vill inkludera ytterligare personal så beror kostnaden på vilka som omfattas.

Lars Nilssons inledande yrkande innebär att alla timanställda som finns registrerade i kommunens lönesystem i november skulle få gåvan. Men efter invändningar från olika håll landade han i ett yrkande som även inkluderat att de timanställda ska ha uppburit lön i oktober.

Kommunalrådet Eric Hesselius (L) argumenterade för att den bästa gåvan kommunen kan ge sin personal är bra lön och bra arbetsmiljö.

– Och det skapar vi genom ordning och reda. Vi måste göra en avgränsning och det rimliga är att gåvan går till den som har arbetat, sade han, men med Nilssons justering var Hesselius nöjd med avgränsningen och gav sitt bifall.

Bifall blev det även för övriga i kommunstyrelsen.

Pensionsskulden

Under sammanträdet fattades dessutom beslut om att avsätta maximalt 50 miljoner kronor till den framtida pensionsskulden, eller till partiell inlösen som det heter på ekonomispråk.

Ulf Engström (S) yrkade bifall och underströk hur viktigt detta är:

– Det här är lönsamt, vi har den 14:e lägsta pensionsskulden av Sveriges 290 kommuner, tack vare partiell inlösen. Hade vi inte gjort de här hade vi inte varit bland de bästa i Sverige, sade han.

Politikerna sade också ja till att köpa fastigheten Nebulosan 10, intill Stadsparken, för 2,6 miljoner kronor samt att sälja kvartersmark i området Sunneberg. Båda dessa besluten har kommunfullmäktige sista ordet om, liksom kring partiell inlösen.

Artikeltaggar

Eric HesseliusKommunfullmäktigeKristinehamnLars NilssonMartin WillénOmtänksamma KristinehamnPolitikUlf Engström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare