Hoppa till huvudinnehållet

Då syns smitt-effekten av höstlovet

Publicerad:
Först i slutet av veckan eller i början av nästa vecka går det att säga vilken effekt höstlovet haft på smittspridningen.
Först i slutet av veckan eller i början av nästa vecka går det att säga vilken effekt höstlovet haft på smittspridningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Än är det för tidigt att säga vilken effekt höstlovet har haft på smittspridningen i Värmland.

Först i slutet av den här veckan eller början av nästa går det att veta, enligt smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Veckan före höstlovet ökade smittan i Sunne, Arvika och Karlstad. Om lovet haft någon effekt på smittspridningen går ännu inte att säga.

– Det är något vi kommer att titta väldigt noggrant på, dag för dag, så att det inte sticker iväg, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

I slutet av den här veckan eller början av nästa vecka går det att se vilken effekt lovet haft.

Karlstad var en av kommunerna där smittan ökade förrförra veckan. Och där handlar det inte enbart om ungdomar.

– Det vi ser bland vuxna, 30–39 respektive 40–49 år, är att alla inte är smittade av ungdomar. En del är smittade när man rör sig i sociala sammanhang också. De allra flesta är vaccinerade.

Från den 1 november behöver inte alla som är fullt vaccinerade provta sig vid symtom, även om vissa grupper fortfarande ska göra det.

Anna Skogstam säger att det inte går att jämföra siffrorna över antalet fall från november rakt av med perioden innan.

– Och nu kommer andelen positiva att gå upp, eftersom urvalet blir snävare.

Följer sjukhusläget

I stället är det ett annat mått som Smittskydd Värmland nu kommer att hålla ögonen på.

– Det vi kommer att följa väldigt noga är antalet som behöver sjukhusvård och som blir svårt sjuka till exempel på boenden.

När färre behöver testa sig vid symtom kommer smittskydd fokusera på hur många som behöver sjukhusvård, enligt smittskyddsläkare Anna Skogstam.
När färre behöver testa sig vid symtom kommer smittskydd fokusera på hur många som behöver sjukhusvård, enligt smittskyddsläkare Anna Skogstam. Foto: Helena Karlsson

På måndagseftermiddagen kände Anna Skogstam inte till några fall av smitta på något värmländskt boende. I den här gruppen har ganska många också fått sin tredje vaccindos.

– Den senaste siffran jag såg från Folkhälsomyndigheten var att strax över 80 procent av alla på särskilt boende har fått dos tre i Värmland.

Även personal på särskilda boenden och i hemtjänst ska erbjudas en tredje dos.

– Det hoppas jag att många tackar ja till och att de som ännu inte är vaccinerade på särskilda boenden och i hemtjänst tackar ja till att påbörja sin vaccination.

Det är svårt att få fram tillförlitliga uppgifter om vaccinationsgraden i olika grupper av vårdpersonal. Men de skattningar som finns tyder på att andelen vaccinerade är lägre bland personal i hemtjänst och på särskilda boenden än i slutenvården.

Gör ni några särskilda insatser inför att man erbjuds tredje dosen?

– Extra information har gått ut redan innan vi började med dos tre, så det har varit en informationsinsats till personalen.

Läs tidigare artiklar:

Smittskyddsläkaren: Oklart läge med smittspridning i SunneTrots höstlov – coronautbrottet på skolan fortsätter: "Ska följa läget noggrant"Regionens besked: Nästa åldersgrupp kan boka tid för tredje dos

Artikeltaggar

Anna SkogstamArvikaCoronavirusetHöstlovKarlstadSärskilt boendeSjukvårdSmittskydd VärmlandSunneVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.